15.3 C
Randers
onsdag, oktober 5, 2022

Danskerne kræver et EU uden dyreforsøg

Over 1 million EU-borgere har skrevet under på det historiske borgerinitiativ “End Animal Testing”, og kræver derved en udfasning af alle dyreforsøg i EU, samt at forbuddet mod dyreforsøg for kosmetik bliver styrket. EU-Kommissionen ventes at modtage underskrifterne og behandle forslaget snarest.

Hvert år lider over 10 millioner dyr i europæiske laboratorier, hvor de bruges til at teste kemiske stoffer, kosmetiske ingredienser og hverdagsprodukter. 

Optagelser (stærke billeder) fra Anima viser bl.a. hvordan hunde fastholdes, og får pumpet deres maver fulde af kemikalier. Det sker til trods for, at verdens største biotekniske brancheforening (BIO) konkluderer, at 92 % af de lægemidler, der har succes i prækliniske dyreforsøg, mislykkes i forsøg med mennesker. 

Nu kræver over 1 million EU-borgere en ende på den grusomme brug af dyr i kosmetik- og kemikalieforsøg, samt en ambitiøs plan for modernisering af videnskaben i EU. De har nemlig skrevet under på det europæiske borgerinitiativ ”End Animal Testing.”

Danskerne siger nej til dyreforsøg

Joh Vinding, direktør i Anima, udtaler: »Siden begyndelsen af kampagnen spillede Anima og foreningens medlemmer en hovedrolle i at bringe borgerinitiativet i mål. Danmark har samlet 34.293 underskrifter, hvilket har været med til at sikre os over 300 % af det krævede antal underskrifter som medlemsland. Danskerne har derfor gjort opgaven for Europa-Kommissionen klar: den skal fremsætte substantielle lovforslag for at udfase dyreforsøg og stoppe lidelserne for millioner af dyr i europæiske laboratorier. Det er på høje tid, at Europa udvikler sig forbi forældede dyreforsøg.« 

Da fristen for indsamlingen af underskrifter udløb onsdag d. 31. august ved midnat, havde 1,4 millioner EU-borgere skrevet under. »Det enorme antal underskrifter sender et meget klart signal til Europas lovgivere: tiden er løbet fra ubarmhjertige dyreforsøg. Danskerne og andre EU-borgere ønsker et moderne EU, hvor forsøg på dyr er noget, der kun hører til i historiebøgerne,« siger Joh Vinding.

I Danmark kræves der mindst 9.870 underskrifter, men ikke mindre end 34.293 har valgt at støtte forslaget. Det svarer til 347,45 % af de krævede underskrifter.

Nu skal EU-Kommissionen undersøge, om forslaget strider mod EU’s egne regler. Hvis det ikke er tilfældet, er kommissionen forpligtet til at fremsætte et forslag.

Baggrund

  1. Det europæiske borgerinitiativ (End Animal Testing) har bragt en lang række af NGO’er sammen i hele Europa. Det er første gang i historien, at et så stort antal af europæiske organisationer er gået sammen for dyrene i laboratorier. 
  1. Et europæisk borgerinitiativ er et officielt EU-initiativ til at påvirke lovgivere i Europa. Det kræver 1 million underskrifter fra EU-borgere for at borgerinitiativet vil blive behandlet af EU-Kommissionen. Hver underskrift gennemgår en verifikationsproces, og hvis borgerinitiativet har fået 1 million gyldige underskrifter
  2. vil:
    • Kommissionens repræsentanter møde arrangørerne fra borgerinitiativet, så de kan uddybe den problematik, der rejses i initiativet. 
    • Kommissionen vedtage et formelt svar, der præciserer, hvilke tiltag den vil foreslå som reaktion på borgerinitiativet, hvis nogen, og årsagerne til at gøre eller ikke gøre det. 
    • Initiativet have en høring i Europa-Parlamentet efterfulgt af en eventuel afstemning.

Relaterede artikler

Nyeste artikler