4.1 C
Randers
søndag, november 24, 2024

Danskerne redder rekordmange kattekillinger

Helt nyfødte killinger svigtes i stor stil, og det har fået Dyrenes Beskyttelse til at udvide deres flaskekillingeberedskab, som har til formål at hjælpe de mange dyr. Projektet involverer fra i år fem internater og mere end 565 frivillige plejefamilier, som i fællesskab hjælper de mange killinger.

År efter år stiger antallet af svigtede kæledyr, som har brug for hjælp. Der er dog særligt en gruppe af dyr, hvor hjælpen er meget akut, hvis de skal overleve at blive forladt til en uvis skæbne.

Det har resulteret i, at foreningen har startet et beredskab af frivillige danskere, der i samarbejde med deres lokale internat passer de killinger, som ikke kan klare sig selv.

»Vi ved, at den her gruppe af dyr, har meget dårlige vilkår for at overleve, hvis ikke de har deres mor. Det er en enorm opgave at flaske en killing op, og derfor havde vi brug for hjælp, hvis vores internater skulle kunne redde en del af de her mange moderløse killinger,« forklarer Yvonne Johansen, Dyreværnschef ved Dyrenes Beskyttelse.

Danskerne har heldigvis taget godt imod projektet, og hele 656 familier har i 2021 hjulpet med at pleje de mange killinger, som er under 5 uger når de ankommer til internaterne. Det tal forventes at stige i 2022, da Dansk Dyreværn Århus også bliver en del af projektet.

Knap 900 killinger blev flasket op

Flaskekillingerne skal have mad hver tredje time, døgnet rundt. Det er derfor et stort arbejde at hjælpe dem, når deres mor mangler. Foreningens internater har i forvejen rigtig mange dyr som skal passes, og derfor kan de umuligt hjælpe de mange killinger, som er dybt afhængige af mennesker for at overleve. Her kom de frivillige plejefamilier ind i billedet.

»Vi startede projektet med de frivillige plejefamilier i 2017 og det har været en stor succes. I 2021 har de i samarbejde med vores internater i Nordjylland, Brande, Fyn og Roskilde flasket næsten 900 killinger op, som eller ikke havde overlevet. Derfor er det en kæmpestor indsats familierne gør for dyrene,« forklarer Yvonne Johansen.

De første killinger er allerede kommet. Sæsonen er de senere år startet tidligere og tidligere, og i år blev ingen undtagelse. Det først kuld blev fundet forladt i en plasticpose på en bænk i midten af marts.

Internaterne søger plejefamilier løbende

Foreningen er glad for at danskerne har støttet så godt op omkring projektet, da det ikke havde været muligt uden de frivillige. Der går ikke lang tid før sæsonen igen er i fuld gang, og derfor søger flere internater løbende frivillige plejefamilier, som kan stå klar når killingerne kommer.

»Vores internater i Nordjylland, Brande, Århus, Fyn og Roskilde er ved at forberede sig på den kommende sæson, og derfor søger de løbende frivillige der kan hjælpe. Så hvis man sidder derude og har lyst til at gøre en indsats for killingerne, så er der her en mulighed for at hjælpe,« afslutter Yvonne Johansen.

Faktaboks: Flaskekillinger

Killinger opflaskes altid sammen med jævnaldrende artsfæller, og er altid sundhedsvurderet inden de kommer ud til en plejefamilie. Internaterne står til rådighed for familierne der opflasker killingerne og de modtager ligeledes undervisning i arbejdet og får stillet det nødvendige udstyr og foder til rådighed.

● Der har været arbejdet med flaskekillinger siden 2017.

● Fra 2017-2018 deltog Fyns Internat.

● Fra 2019-2020 deltog Fyns Internat, Nordjyllands Internat og Roskilde Internat. I denne fireårige periode er 1650 killinger blevet taget ind i projektet. Brande Internat kom med i 2021.

● I 2020 var ca. 650 killinger i flaskepleje.

● I 2021 var ca. 900 killinger i flaskepleje.

8 ud af de 10 internater under Dyrenes Beskyttelse får hjælp af frivillige plejefamilier. Sidste år hjalp 759 plejefamilier i hele Danmark og 4223 dyr var i pleje. Ud af disse dyr, var omkring 4000 katte og killinger.

Relaterede artikler

Nyeste artikler