15.2 C
Randers
lørdag, juni 22, 2024

Debat: Budget 2024

Læserbrev af Lars Søgaard, byrådsmedlem for Venstre i Randers Kommune

Inden længe skal der laves budget for 2024, og de indledende øvelser er allerede i gang. Det bliver ikke nemt i år, faktisk bliver det enormt svært, for der er flere områder som er presset. Meget presset. Det gælder ikke mindst socialområdet, hvor vi forventer markant stigende udgifter, og hvor vi allerede nu ser ind i budgetoverskridelser.

Et område som ofte bliver nedprioriteret når vi kigger ind i budgetlægningen i Randers Kommune er anlægsområdet. Herunder også vedligehold af nuværende bygningsmasse. Det er også i anlægsområdet, at vi skal finde mulighederne for at lave nye institutioner (skoler og børnehaver) ligesom anlægsområdet også dækker nye cykelstier.

Vi skal ikke læse mange aviser og dagsordener for at se behovet for, at dette område i den gang trænger til opmærksomhed. Svømmehaller på skoler der ikke kan benyttes pga manglende vedligehold, skoler hvor det regner ind, haller der ikke kan benyttes og fodboldbaner som ikke er værdige at spille på, og det er ikke kun RFC’s baner.

Det er blot nogle af de udfordringer der er på anlægs- og vedligeholdsområdet. 

I Randers Kommune har vi de sidste 5 år haft et markant lavere anlægsbudget end f.eks. Horsens, Viborg og Silkeborg Kommuner som vi normalt sammenligner os med.

Faktisk ligger vi – målt på anlægsudgiften pr. indbygger – mellem 25 % og henved 50 % under disse 3 kommuner og har haft det klart laveste niveau de sidste 5 år. 

Husk på, at der i disse penge også skal finansieres en evt. ny børneinstitution eller skole. 

Ja, det betyder, at der skal prioriteres hårdt for at finde midler til anlæg/vedligehold, og det betyder, at der skal flyttes rundt på midler, men hvis vi ikke begynder at prioritere disse områder så skyder vi os selv (endnu mere) i foden. Skaderne ved manglende vedligehold og udfordringerne med f.eks. manglende pasningspladser forsvinder ikke, tværtimod.

Det er tid til, at vi udviser rettidig omhu og får hævet anlægs- og vedligeholdelsesbudgettet. En tidssvarende og ordentlig bygningsmasse er også velfærd.

Relaterede artikler

Nyeste artikler