5.2 C
Randers
lørdag, februar 22, 2025

Debat: Giftig jord i Randers – Er kommunen for naiv?

Læserbrev af Anker Boje, Vandbækvej 12 8960 Randers SØ, byrådsmedlem for Østbroen

Som både byrådsmedlem og borger i Randers Kommune er jeg dybt bekymret for vores miljø. Jeg så for nylig Operation X’s udsendelse “Marken er giftig”, og det gjorde mig endnu mere bekymret. Hvordan kan det være, at nogle mennesker er så ligeglade med de konsekvenser, deres handlinger har for os alle?

Udsendelsen fik mig til at tænke på, hvor de myndigheder er, som skal holde øje med sådanne forhold. Er kommunerne rustede til at løfte den opgave? Vi har desværre set adskillige eksempler på, at det ikke altid er tilfældet. Tænk bare på “Den sorte svane”, den aktuelle sag med den giftige mark og her i Randers, Nordic Waste-sagen. Og der er sikkert flere eksempler, som endnu ikke er blevet opdaget. Alle disse sager koster enorme summer at rydde op efter – penge, der i sidste ende kommer fra os skatteborgere.

Jeg har selv haft en sag, hvor jeg blev tippet om, at der var ankommet et skib til Randers Havn i januar 2023 med jord, der mest lignede byggeaffald. Jeg sendte billeder af det til Randers Kommune, men fik til svar, at Nordic Waste ifølge deres miljøgodkendelse gerne må modtage lettere forurenet jord. Det undrer mig, at man kan kalde jord med plastik, glas, klinker, sten, metal, tagpap og det lugtede heller ikke ret godt for “lettere forurenet”.

Ifølge Miljøstyrelsen dækker “lettere forurenet jord” over jord, der overskrider visse grænseværdier for forurening, men som stadig kan deponeres under visse betingelser. Men er det virkelig nok, når der er tale om så tydeligt forurenet materiale?

Efter disse sager er jeg kommet i tvivl om, hvorvidt kommunerne kan håndtere disse sager. Måske det ville være bedre, hvis regionerne fremover fik ansvaret for tilsynet på dette område. Kommunerne har ofte begrænsede ressourcer og ekspertise på dette område, og det kan være svært for dem at gå imod lokale interesser. Regionerne er større og har mere specialiseret viden, hvilket måske vil gøre dem bedre i stand til at varetage tilsynet og sikre, at miljøreglerne bliver overholdt.

Vi har et princip i Danmark, der hedder “forureneren betaler”, men det er efterhånden blevet et “fluffy” ord. Når det går galt, ser vi ofte, at virksomhederne går konkurs, og så ender regningen hos kommunerne – og dermed hos os skatteborgere.

Derfor er jeg glad for, at et stort flertal i Randers Byråd har sat gang i en grundig undersøgelse af Nordic Waste-sagen. Jeg håber, at den kan være med til at danne grundlag for, hvordan vi kan forbedre lovgivningen på dette område i fremtiden. Jeg opfordrer byrådet til at tage denne sag alvorligt og arbejde for en løsning, der sikrer vores miljø. Konkret bør byrådet overveje at arbejde for en ændring af lovgivningen, så regionerne får ansvaret for tilsynet med miljøfarlige virksomheder, og at der bliver stillet større krav til virksomhedernes økonomiske sikkerhed, så de kan dække eventuelle oprydningsomkostninger.

Relaterede artikler

Nyeste artikler