5.7 C
Randers
lørdag, april 27, 2024

Debat: Lån er ikke opsparing

Læserbrev af Erik Bo Andersen, medlem af byrådet i Randers for Østbroen

Byrådet behandlede i går lånoptagning for 2023, hvor man vil optage lån i Randers havn og indsætte på opsparingen for Klimabroen. Det er da idioti på højeste plan.

Her er min tale i Byrådet om dette:

Det er helt fint, at der er rammer for hvad det offentlige kan optage af lån.

Lån har det med at skulle betales tilbage med afdrag og renter, og ligesom i vores private husholdninger, er lån som regel bundet op på en investering, der på sigt betaler sig og tjener sig selv hjem.

Med andre ord man skal som minimum kunne betale sine afdrag og rente, således at det man låner til giver en samlet gevinst på sigt.

Eks. så kan vi her optage lån til energibesparende foranstaltninger på 14,8 mio kr. Hvis vi gik i banken og lånet 14,8 mio kr. så ville bankmanden se et regnskab der viser, at ved at investere de lånte penge i energiforbedringer, så vil forbruget gå ned og man vil få en større besparelse over tid, der kan finansiere dit lån med afdrag og renter. Altså en gevinst.

Men hvad sker der så lige med lånoptagelsen i Randers havn.

Randers Kommunes Økonomi er mere end presset og så går man ud og lavet et låneoptag på 20,5 mio kr. for ”bare” at sætte dem ind på en opsparingskonto for klimabroen.

På selvsamme opsparingskonto på Klimabroen, der har man i forvejen optaget lån på 62,2 mio kr. (svarende til 57 % af opsparingen) som man lige nu betaler 4,1 mio kr. i afdrag og rente, eksl. det nye låneoptag, om året uden at få noget for pengene. Det er da idioti på virkelig højt plan.

Hvad ville der ske hvis du gik i din bank og lånte en million til 3,65 %, og bare satte dem ind på en opsparingskonto til 0 % i rente, er du blevet rigere eller fattigere?

Hvorfor gør vi så dette her? Hvorfor optager vi et lån på 20,5 mio kr. for at sætte dem ind på en opsparingskonto?

Lån skal ud at arbejde, investeres i noget, hvor man få værdi for sine penge, det kunne være i et nyt plejehjem, en børnehave, eller investering i anlæg.

Tænk engang at Klimabroen optagne lån og midler afsat i budget kunne rent faktisk annullere gælden på socialområdet. Så ja det handler jo netop om prioriteringer, men det handler i ligeså høj grad om sund fornuft.

Dette ville ingen af jer gøre derhjemme, og I sidder alle sammen her og skal forvalte borgerne penge på den bedst tænkelig måde, og derfor kan I ikke stemme for den på indstilling på sagen, for det vil betyde at I er økonomisk uansvarlige.

Derfor har østbroen fremsat følgende ændringsforslag:

At låneprovenuet (netto) 20,5 mio kr. fra Randers Havn omprioriteres til anden politisk prioritering i forbindelse med budget.

Forslaget fald med et stort flertal bestående af S, V, C, B, SF, LA, og 2 UP.

Som trolden HUGO i TV2 programmet sagde…. Hallo er der nogen hjemme?

Relaterede artikler

Nyeste artikler