2 C
Randers
onsdag, februar 28, 2024

Debat: Lev bæredygtigt – det er din og vores opgave!

Læserindlæg af Kalle Nielsen, byrådskandidat for Enhedslisten i Randers Kommune

Det er svært at leve 100% bæredygtigt i Danmark i dag. Men vi ska’ lære det!

Enhedslisten er et parti for folk, der prioriterer bæredygtighed i moderne forstand – et bæredygtigt samfund for alle, baseret på menneskerettigheder og med bundlinjer for både økonomi, det sociale, og for Jorden (ressourcerne-naturen-miljøet-klimaet). 

Bæredygtighed i dag
Siden Brundtland-rapporten i 1987 har bæredygtighed været et komplekst begreb med indbyrdes forbundne elementer og med fokus på konstant at overdrage Jorden og samfundet til fremtidige generationer i uændret eller bedre tilstand: 

en udvikling, hvor opfyldelsen af de nulevende generationers behov ikke sker på bekostning af fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov” (Brundtland-rapporten).

Begrebet bæredygtighed er især udviklet i regi af FN, og er i dag udfoldet i FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling, den såkaldte ‘Agenda 2030’. FNs verdensmål er baseret de på tværgående værdier 1. respekt for menneskerettighederne, og 2. princippet om, at alle skal med (“leave no one behind”). FNs verdensmål er langt fra perfekte – men de er et fantastisk verdensomspændende politisk kompromis.

Lev bæredygtigt
Eller rettere, forsøg at leve mere bæredygtig i dag end du gjorde i går. Der er akut brug for, at vi nedsætter vores ressourceforbrug og klimaaftryk. Derfor skal vi investere i brugen af andre transportformer end fly og bil. Cykel og offentlig transport er velkendte alternativer, men de mange el-køretøjer (el-løbehjul, el-cykler, el-knallerter) er nye og meget effektive alternativer. Der er ikke brug for en ny bilbro i Randers – men brug for færre bilture.  

Nedsæt dit forbrug radikalt
Genbrug mere og nøjes med mindre. Dyrk grøntsager i stedet for at slå græs. Invester i naturvenlig skov, anparter i økologiske jordbrugsfællesskaber, fælleshaver, deleordninger, energirenoveringer, solceller, vindmøller, og så videre … der er masser at bruge pengene på.
 

Enhedslisten – politisk og privat fællesskab
Hvis man interesserer sig for at leve bæredygtigt, så er Enhedslisten et oplagt fællesskab at deltage i eller støtte – som medlem, sympatisør, eller vælger. Enhedslisten arbejder hver dag for et retfærdigt og bæredygtigt samfund for alle, baseret på demokrati og respekt for menneskerettighederne. 

Hvis du interesserer dig for klimakampen, privat/lokal fødevareproduktion, deleordninger, “cyklisme”, natur, biodiversitet, bæredygtigt byggeri, afskaffelse af fattigdom og hjemløshed, mere økonomisk lighed, genbrug, mindre ressourceforbrug, cirkulær økonomi eller bæredygtigt erhverv og iværksætteri…

… så er du kommet til det rette sted.

Relaterede artikler

Nyeste artikler