10.3 C
Randers
mandag, maj 6, 2024

Debat: Millionerne i og fra Socialdemokratiet

Læserindlæg af Kalle Nielsen, byrådskandidat for Enhedslisten i Randers

Undrede du dig også over, at Socialdemokratiets borgmester-konstitueringsaftalen i 2017 primært var med Venstre, derefter DF, og senere lidt til SF og Konservative?

Hvorfor forsøgte Socialdemokratiet ikke en “rød” konstituering med SF, Enhedslisten, Velfærdslisten, Beboerlisten – og måske Radikale? Svaret nærmer sig Verdo. Svaret nærmer sig de mange millioner, som Socialdemokratiet og Venstre deler i skyggerne på forkant af diverse usikre borgerting som f.eks. valg.

Verdo-skandalen har rullet i mange måneder, og vi kender alle de ubegribelige hundredevis af millioners overfakturering af Randers-borgerne, som egentlig i et lægmandsperspektiv burde give fængselsstraf til hele Verdo-bestyrelsen. 

I byrådet siger både det konservative byrådsmedlem og det radikale byrådsmedlem uafhængigt af hinanden, at Verdo-formandsposten til godt kr. 300.000,- aftales på konstituringsaftenen, mens borgmesteren næsten for ivrigt forsøger at dementere og dysse ned for åben mikrofon. Nogen må have ret, andre må uret.

Uanset, så er Verdo-bestyrelsesposterne ensbetydende med klingende mønter i stor skala, og på besynderlig vis, så kan bestyrelsen (som primært er Venstre og Socialdemokratiske folk) gå helt fri for dom, ansvar, og partimedlemskaberne rokkes der ikke en millimeter ved. Det lugter grimt, og det lugter desværre af, at man ikke kan røre bestyrelsesmedlemmerne, fordi de ved alt for meget om de grå pengestrømme, som Venstre og Socialdemokratiet i mange år har delt.

Vi så det med viceborgmestrenes fulde borgmesterløn i den gabende stille sommerferietid; vi ser det i den hermetisk lukkede økonomi i Randers Hallerne; og vi ser det nu ved valg-konstitueringerne, hvor udvalgsmillioner fordeles (tilsyneladende på forhånd længe før valget) mellem Venstre og Socialdemokratiet.

Vi kan høre DFs udvalgsformand i podcast berette om hvor hårdt “fritidsjobbet” som kommunalpolitiker er, mens DF-politikerens ekstra vederlag som udvalgsformand på godt kr. 220.000,- årligt … ups, ikke kommer i æteren.

En byrådspolitiker får ca. kr. 115.000,- om året i grundvederlag. Det gør alle, og det er absolut rimeligt, og har intet med konstituerings-millionerne at gøre. Derudover får partierne udvalgsvederlag, der meget groft set fordeles efter stemmefordelingen. Det er også meget rimeligt.

Borgmesteren får knap kr. 1,2 millioner årligt. Det er vanvittigt og 33% ville være mere end rigeligt – men det absurd høje vederlag giver en del af forklaringen på borgmesterens valgkampsbudget.

Det helt afgørende er dog konstitueringsmillionerne til 1. viceborgmesteren, udvalgsformænd og udvalgsnæstformænd (herunder havnebestyrelse og vandmiljø randers). (Forhånds)aftalen mellem Socialdemokratiet og Venstre i 2017 fordelte millionerne sådan:

Socialdemokratiet: Cirka 1,1 million årligt.
Venstre: Cirka 1,2 million årligt.

Læg mærke til tallene. Og forstå, hvor store (personlige) partiinteresser, der er for Venstre og Socialdemokratiet i at lege økonomisk bytteleg, mens de to partier på skrømt er lidt uenige i offentligheden og pressen om det såkaldt politiske.

Det er én af grundene til, at vi trods et “rødt” solidt flertal i Randers Kommune stadig har en borgerlig politik. Socialdemokratiet og Venstre hænger sammen som ærtehalm, og ingen af dem tør bryde op, for de er sammen om for mange mørklagte skandaler i Verdo, og i årtiers kommunalpolitik.

Stem på Enhedslisten, hvis du ønsker viden om, hvad der foregår udenfor referat i byrådet, og ønsker en ægte rød-grøn politik i Randers Kommune. 

Relaterede artikler

Nyeste artikler