Af regionsrådsmedlem Henrik Gottlieb Hansen og MF, Malte Larsen, Randers
Sundhedsminister Magnus Heunicke, fremlagde i sidste uge regeringens forslag til en ny sundhedsreform ”Gør Danmark Sundere”. Reformen tager fat på mange af de uløste udfordringer i vores sundhedsvæsen.
Regionshospitalet her i Randers bliver krumtappen i sundhedsklyngen for kommunerne her omkring. Sundhedsklyngerne kommer til at være en drivende kraft for de forandringer i sundhedsvæsenet, som er nødvendige for at fremtidssikre sundhedsvæsenet. Klyngerne skal være med til at sikre, at patienterne oplever sammenhæng i deres forløb. Det vil samtidig være med til at styrke sammenhængen for patienter i psykiatrien, hvor der er behov for at rammer, organisering og kultur understøtter en sammenhængende indsats.
Men der er flere ting spændende ting i udspillet. Regeringen vil styrke kvaliteten i det nære sundhedsvæsen. Flere danskere skal opleve at få gode sundhedstilbud tæt på og i eget hjem. Derfor vil vi oprette nærhospitaler i hele landet. Blandt de først udpegede er nærhospitalet i Grenaa. Vi skal sikre, at man får den nødvendige behandling, pleje og omsorg fremadrettet. At der sikres en fast læge til alle ved praksispligt og bedre fordeling af læger. At sundhedspersonalet fokuserer på kerneopgaven. Og så skal vi udnytte teknologien. Derfor skal der blandt andet nedsættes en kommission, der skal anbefale løsninger, som kan sikre et robust sundhedsvæsen.
Et ganske omdiskuteret forslag i udspillet, og som vi er varme tilhængere af, er regeringens ambition om, at skabe en Nikotinfri Generation 2010+. Vores mål er, at ingen børn født i og efter 2010 starter med at ryge eller bruge andre nikotinprodukter. Derfor foreslår vi, at forbyde al salg af tobaksprodukter for børn født efter 2010. Hvert år dør 13.600 mennesker af sygdomme forårsaget af rygning. Den statistik fortjener vores børn ikke at blive en del af. Men omkring hver tredje af de 15-29 årige bruger mindst et tobaks- eller nikotinprodukt. Derfor er der behov for en helt ny og mere radikal tilgang til tobak. Vi sætter dermed en flot og modig retning for vores unge mennesker med forslaget.
Slutteligt vil vi fremhæve det brede partnerskab, som regeringen vil skabe for unges bevægelse og trivsel under overskriften Generation Aktiv. Når børn mistrives, ser vi en sammenhæng mellem overvægt og mistrivsel. Det kan føre til en lang række sygdomme, fysiske såvel som psykiske, for ikke at tale om sociale problemer. 74 procent af de 11-15-årige bevæger sig mindre end de anbefalede 60 minutter om dagen. Det er et svimlende højt tal, som vi skal gøre hvad vi kan for at få bragt ned. Langt færre unge en tidligere er aktive i fællesskaber. Det skal vi gøre noget ved. Derfor går regeringen sammen med idrætsforeninger, erhvervsliv, organisationer, kommuner, skoler og ikke mindst stemmer fra børn og unge selv, for at nedsætte et panel for bevægelse og trivsel. Så vi sammen kan skabe en seriøs handleplan for børn og unges mistrivsel og bevægelse i hverdagen – der rækker langt ud i fremtiden.
Alt i alt et virkelig godt udspil, som vi håber, at et bredt flertal kommer til at bakke op om.