22.7 C
Randers
lørdag, juni 25, 2022

Debat: Særlove er særligt uretfærdige

Læserbrev af Rasmus Bøgh Vinther, Stud. scient.pol. Gavnøvej 35, Randers NØ

Jeg kan opsummeremit budskab i en enkelt sætning ”En særlov er i sig selv en uretfærdig lov”. Hvis love ikke gælder alle borgere, så bryder det med den sætning vi alle kender og værdsætter, der hedder, at i Danmark har vi lighed for loven. Men det har vi reelt ikke. Nogle love gælder kun bestemte grupper eller rammer bestemte grupper meget hårdere end andre grupper. Det ser vi bl.a. med ghettoloven, etnisk profilering i politiet som en ny rapport fra Institut for Menneskerettigheder lige har dokumenteret, og ikke mindst med denne særlov.

Alle andre flygtninge har stadig risiko for at den danske statkan fratage dem deres værdigenstande når de søger et godt sted at bo for dem og deres familie. Forestil jer den absurde situation at en syrer og ukrainer følges ad til grænsen hvorefter grænsevagten vinker ukraineren ind mens syreren skal have frataget sine smykker, og kriminaliseres for den forbrydelse at syreren ikke længere kan være i sit hjemland af nogenlunde de samme grunde som ukraineren ikke kan være i sit hjemland. Hvordan kan vi sige vi er et retssamfund når der gælder forskellige regler alt efter hvilken side af en grænse de er født på? Grænser der kun eksisterer i vores egen tro på dem.

Der er INGEN der skal forskelsbehandles på baggrund af omstændigheder de intet har haft med at gøre. Der er ikke nogen der er bedre mennesker på baggrund af hvor de er født. Men det er det vi hører i medierne, Inger Støjberg har været ude at sige ” Vi kan lige så godt være ærlige om, at vi hellere vil hjælpe ukrainske flygtninge end somalier og palæstinensere.” Det er nok blandt noget af det vildeste jeg har hørt i mit liv. Man hører også i medierne ”de ligner os selv og er kristne” og hvad så? Når jeg ser en flygtning, er det ikke afgørende fra mig hvor flygtningen er fra. Foran mig og foran os står der mennesker der desperat har brug for hjælp. Og den hjælp har vi en forbandet moralsk forpligtelse overfor vores medmennesker at give dem.

Afslutningsvis vil jegkort kommentere det her ”nærområde” begreb der er dukket op og efter min opfattelse opfundet til lejligheden. Forestil jer en lang vej. Vi bor på vejen og der er huse langs vejen så langt øjet rækker.

Hvis man vil tale om nærområder så er der på den her vej et punkt hvor vi når til et hus, vi ikke længere vil hjælpe. Men vi vil gerne hjælpe naboen til det hus, der bor lige ved siden af ham vi ikke vil hjælpe.

Men hvorfor? Ham der bor tættere på er ikke bedre eller mere værd som menneske bare fordi han var heldig at blive født tættere på vores hus som kan hjælpe ham. ALLE og jeg mener ALLE mennesker har krav på den hjælp og vi har en forpligtelse til at hjælpe alle vores naboer på den her vej. Nærområder er ikke et begreb der giver mening og der er opfundet som et forsøg på at skjule racisme.

Vi låner jo også gerne naboen lidt længere nede hvis han mangler lidt sukker, vi beder ham ikke skride hjem hvor han kommer fra og i stedet spørge sin nabo om sukker. Den her opdeling af flygtninge er umenneskelig, diskriminerende og i høj grad racistisk. Den er også ulovlig, men man har for vane i Danmark at man ikke har noget imod at bryde internationale lov. Vi siger nej til forskelsbehandling af flygtninge i dag, i morgen og alle dage efter det. Vi skal hjælpe hinanden uanset hvor man er fra.

Og husk at en lov der ikke gælder for alle, ikke er en retfærdig lov.

Relaterede artikler

Nyeste artikler