-6.4 C
Randers
tirsdag, november 28, 2023

Doktorparkens sø er tilbage i topform

Arbejdet med at oprense Doktorparkens sø og renovere dens kanter er afsluttet, og dermed er omdrejningspunktet i den bynære park tilbage med perfekt timing til en udflugt i juleferien. For at søen kan klare sig godt fremover opfordres alle gæster til at undlade at fodre ænderne.

Både vand og dyr er vendt tilbage til Doktorparkens Sø, der tidligere på året blev tørlagt for at Randers Kommune kunne lave en grundig oprensning af bunden. Dermed er der igen masser af liv både i og omkring søen i den populære park, der således er klar til masser af gæster i juleferien.

»Rigtig mange mennesker besøger Doktorparken og søen er helt central i den historiske park. Derfor har vi ønsket at forbedre tilstanden i søen, og det er dejligt at se, at den nu er tilbage i topform til gavn for både dyr og gæster i parken,« siger Louise Høeg, der er formand for sundheds-, idræts- og kulturudvalget.

Gennem årene havde alger og slam fået overtaget i søen i den populære park, og ud over grønt og grumset vand, skabte det lugtgener og problemer med rotter. Derfor afsatte sundheds-, idræts- og kulturudvalget tilbage i april 1,1 millioner kroner til en renere og mindre ildelugtende sø. Pengene er også gået til at etablere nye kanter rundt om søen.

Slut med at fodre ænder

Årsagen til søens problemer skyldes i høj grad, at mange har forbundet turen i Doktorparken med fodring af søens mange ænder. Det tiltrak et stort antal og gjorde søen overbefolket, mens ekskrementer fra de mange ænder gjorde søen alt for næringsrig. Samtidig blev det brød, ænderne ikke spiste, til føde for knap så velkomne dyr, blandt andet rotter.

Foto: Randers Kommune

Derfor er der nu også opsat skilte ved søen, der opfodrer parkens gæster til at lade være med at fodre ænderne.

»Vi håber, at gæster fremover vil nyde udsigten til ænderne og undlade at fodre dem. Det vil give søen de bedste betingelser for at klare sig godt fremover. Brødet er heller ikke godt for ænderne, der har meget bedre af at finde deres mad selv,« siger Sigrid Stenkilde Lynæs, der er skov og landskabsingeniør i Randers Kommune.

Oprensningen af Doktorparkens Sø har fundet sted i perioden september-december. Først blev søen tømt for vand og bunden renset. Herefter er vandet naturligt løbet tilbage igen, og siden midten af november har der været vand i søen. Det sidste arbejde med at renovere kanterne er afsluttet i december.

Doktorparken er en af Randers’ mest besøgte parker, hvor publikum blandt andet kan opleve svaner, gæs og ænder. Søen, der er kunstigt anlagt, er på ca. 1,5 ha inkl. 2 mindre øer. Udover søen er der i Doktorparken en meget populær voliere, en velbesøgt legeplads og bagerst i parken plejer en flok geder naturen.

Foto: Randers Kommune
Foto: Randers Kommune
Foto: Randers Kommune

Relaterede artikler

Nyeste artikler