3.7 C
Randers
tirsdag, april 23, 2024

Dommens dag for Inger Støjberg

I morgen den 13. december afsiger Rigsretten dom i sagen mod Inger Støjberg om hvorvidt, hun har overtrådt ministeransvarsloven.

Inger Støjberg er tiltalt for i 2016 som integrationsminister at have givet en instruks til Udlændingestyrelsen om at adskille alle asylansøgerpar, hvor den ene var under 18 år.

Det er ifølge Folketingets Ombudsmand, Instrukskommissionens undersøgelse og to uvildige advokater ulovligt, da det strider imod forvaltningsretlige grundsætninger og den Europæiske Menneskerettighedskonvention, der begge kræver at der foretages en individuel vurdering for hvert par.

Rigsrettens består af 30 medlemmer, hvoraf de 15 er dommere fra Højesteret, og 15 dommere valgt af Folketinget.

Et flertal bestående af Enhedslisten, SF, Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Liberal Alliance, Konservative og Alternativet, samt 32 medlemmer af Venstres folketingsgruppe stemte for at stille Inger Støjberg for en rigsret.

Imod stemte DF, Nye Borgerlige og 8 medlemmer af Venstres folketingsgruppe.

Folketinget udpegede 4 medlemmer fra S, 1 medlem fra Radikale, SF har 2 pladser, Enhedslisten 1 medlem og Konservative ligeledes 1 medlem.

Venstre har 5 sæder og DF et enkelt.

Blandt de folketingspolitikere som stemte for at Inger Støjberg skulle for en rigsret, er de to lokale folketingsmedlemmer Charlotte Broman Mølbæk (SF) og Malte Larsen (S).

Kan rigsretten ikke betegnes som en politisk domstolen, og er det retssikkerhedsmæssigt betryggende, at det er politisk udpegede lægdommere, som skal dømme Inger Støjberg?

»Det er jo netop ikke en politisk domstol. Halvdelen af dommerne er højesteretsdommere. De politisk udpegede må ikke være medlemmer af Folketinget. Og sammensætningen af de politisk udpegede dommere, afspejler jo sammensætningen i Folketinget,« siger Malte Larsen.

Han er ikke afvisende for at se på Rigsretten som institution, hvis Grundloven på et tidspunkt skal revideres.

Malte Larsen (S)

Charlotte Broman Mølbæk (SF) stemte også for nedsættelse af rigsretten.

Hun er heller ikke bekymret over, at flertallet af de politisk udpegede dommere er Inger Støjbergs politiske modstandere.

»Jeg er overbevist om, at det dommerne vil dømme ud fra, sagens faktiske oplysninger i sagen,« bemærker Charlotte Broman Mølbæk.

Vi kan ikke have siddende på os, at vi begynder at retsforfølge politikere i en personlig hetz. Der skal være en høj standard af retssikkerhed

Charlotte Broman Mølbæk (SF)

Hun gør opmærksom på, at SF ventede med at tage stilling til nedsættelse af en rigsret indtil uvildige advokater havde vurderet sagen efter at Instrukskommissionen konkluderede, at en sag mod Inger Støjberg vil kunne føre til domfældelse mod den tidligere integrationsminister.

Charlotte Broman Mølbæk indskyder, at det er SFs opfattelse, at Inger Støjberg klart brød reglerne, og at hun gjorde det til trods for, at hun blev advaret om, at det var ulovligt, det hun gjorde.

»Jeg tror ikke, at Inger Støjbergs politiske modstandere bare er interesseret i at få hende dømt, men gør ud fra et samlet grundlag. I øvrigt vil der altid sidde juridiske dommere, og lægdommere som har en politisk holdning i alle retssager, så jeg er ret betrygget ved at retssikkerheden i Rigsretten er lige så høj, som ved andre retssager,« erklærer hun.

Charlotte Broman Mølbæk understreger, at der ikke er tale om nogen personlig hetz mod Inger Støjberg.

»Vi kan ikke have siddende på os, at vi begynder at retsforfølge politikere i en personlig hetz. Der skal være en høj standard af retssikkerhed, ikke mindst forbi vores retssystem er så solidt,« betoner hun.

 – hvor realistisk er det, at de to lægdommere fra SF vil gå imod moderpartiets holdning?

»Vi har ikke dømt hende på forhånd, og jeg er helt sikker på, at de træffer den rigtige beslutning, selvom de er SFere. Det er i bund og grund ikke politisk betinget, men bygger i høj grad på objektivitet. For os handler det om fakta i sagen,« understreger hun.

Derfor er hun sikker på, at det hele er foregået på en sober måde, og fremhæver samtidig, at det er vigtigt for SF, at der holdes en armslængde i forhold til politiske holdninger.

Dommen afsiges i morgen klokken 13.00.

Charlotte Broman Mølbæk (SF)

Medlemmer af Rigsretten

Udover de 15 juridiske dommere, er der 15 politisk udpegede lægdommere:

● Erik Christensen (S)
● Pia Gjellerup (S)
● Karen J. Klindt (S)
● Kirsten Brosbøl (S)
● Anne Grethe Holmsgaard (SF)
● Leif Donbæk (SF)
● Ingelise Bech Hansen (EL)
● Klaus Bach Trads (R)
● Keld Holm (KF)
● Jacob Mchangama (V)
● Karoly Néhmet (V)
● Gert Eg (V)
● Karen Rønde (V)
● Mette Vestergaard Huss (V)
● Christian Langballe (DF)

Relaterede artikler

Nyeste artikler