15.3 C
Randers
lørdag, juli 13, 2024

Dronning Elizabeth er død efter syv årtier på tronen

Dronningen gik bort på slottet Balmoral i Skotland i en alder af 96 år

På Twitter skriver den royale familie, at dronningen døde fredfyldt denne torsdag eftermiddag:

Dronningen overtog tronen i 1952, og i juni 2022 kunne hun dermed fejre imponerende 70 år som regent. Hun efterfølges nu på tronen af sin ældste søn, Charles.

Torsdag eftermiddag og aften er royale familiemedlemmer rejst til slottet Balmoral i Skotland, hvor dronningen var i sine sidste timer.

Den nyslåede konge, Charles, og hans hustru, Camilla, bliver på slottet indtil i morgen, hvor de rejser til London, oplyser den royale familie.

Alle fire børn var til stede

Ifølge nyhedsbureauet Reuters havde den 96-årige dronning siden slutningen af ​​sidste år lidt af, hvad kongehuset har kaldt “episodiske mobilitetsproblemer”.

Og tidligere torsdag oplyste kongehuset, at dronningen var syg, og at læger var bekymrede for hendes helbred.

»Efter nærmere undersøgelse denne morgen udtrykker dronningens læger bekymring for Hendes Majestæts helbred og har anbefalet, at hun fortsat er under lægeligt opsyn. Dronningen forbliver komfortabel på slottet Balmoral,« lød det i en erklæring.

Næstlængst siddende regent nogensinde

Efter fejringen af 70-årsjubilæet i juni lød det fra dronningen, at hun var inspireret af den “venlighed og glæde, som har været så tydelig de seneste dage”.

»Jeg håber, at denne genfundne følelse af sammenhold vil blive mærket i mange år i fremtiden,« sagde hun.

Dronning Elizabeth er den regent, der har siddet næstlængst nogensinde. Hun blev kun overgået af den franske kong Ludvig 14., der fra 1643 til 1715 regerede i 72 år og 110 dage.

Hun var gift med prins Phillip, der døde 9. april sidste år i en alder af 99 år. De blev gift i 1947 og stod således ved hinandens side i mere end 73 år.

Den nye kong Charles III udtaler sig efter sin mors død

Det bliver 73-årige prins Charles, Dronning Elizabeths ældste søn, der overtager tronen og bliver konge. Han var en af dem, der allerede befandt sig på slottet tidligere i dag sammen med sin hustru, hertuginde Camilla.

Prins Charles har efter dronning Elizabeths død udsendt en erklæring.

»Vi sørger dybt over bortgangen af en højt værdsat monark og en dybt elsket mor,« står der i udtalelsen.

»Jeg ved, at hendes død vil blive mærket i hele landet og kongeriget og af utallige folk verden over,« skriver den nye konge.

Kongehuset i London flager på halvt

På Buckingham Palace, der er kongehusets residens i London, bliver der torsdag flaget på halvt. Samtidig er flere mennesker samlet foran slottet, skriver Ritzau.

Kort efter dronningens død talte den nye britiske premierminister, Liz Truzz, til nationen.

Truzz siger, at dronningens død er et chok for Storbritannien og hele verden.

»Hun er den klippe, hvorpå vi har bygget det moderne Storbritannien,« lød det fra hende.

Samtidig påpeger hun, at landet nu går ind i en ny æra, hvor kronen overtages af kong Charles den III, som hun opfordrer folket til at bakke op om.

Om Storbrittanniens Dronning Elizabeth

● Født den 21. april 1926.

● Blev i 1947 gift med løjtnant Philip Mountbatten, der efter giftermålet blev hertug af Edinburgh. De fik fire børn – Charles, Anne, Andrew og Edward. Prins Philip døde i 2021 – 99 år gammel.

● Elizabeth var kun 25 år gammel, da hun overtog tronen efter George den 6.’s død i februar 1952. Hun blev formelt kronet året efter i 1953.

● I dagene omkring den 2. juni i år fejrede Storbritannien Elizabeths 70 år på tronen med pomp og pragt. Dronningen kunne dog ikke deltage i en del af arrangementerne grundet svigtende helbred.

● Dronning Elizabeth er den længst siddende britiske monark nogensinde.

Kilde: Den Store Danske

Relaterede artikler

Nyeste artikler