I skyggen af krigen i Ukraine har 38-årige Yevhen Selikov fra Kharkiv fundet en ny start i Randers. Yevhen er lam i kroppen og sidder i kørestol, og et effektivt samarbejde mellem kommunens integrationsafdeling, handicap- og omsorgsområde har på rekordtid sikret ham en egnet bolig, madordning, hjemmehjælp og hjælpemidler.
Yevhen Selikov har siden starten af december 2023 boet i en lille lejlighed i Dragonparken i Randers side om side med omkring 120 andre ukrainske flygtninge.
På kort tid har han fået stillet en bred vifte af ressourcer til rådighed, herunder madordning, hjemmehjælp, opvaskemaskine, en computer, kontanthjælpsydelser og en ny kørestol. Og så har Yevhens lejlighed fået installeret en sengelift og automatiske døre.
Yevghen er taknemmelig for den omfattende hjælp, han har modtaget, siden han kom til Randers.
»Her er komfortabelt, dørene åbner automatisk og min toværelses lejlighed føles som luksus. Jeg er dybt taknemmelig, og det er eventyrligt at modtage al den støtte,« siger Yevhen om sin nye tilværelse i Dragonparken.
Vil gerne arbejde
Yevhen var indblandet i en bilulykke i 2013 i sin hjemby Kharkiv i det østlige Ukraine, og han har sidenhen været lam og siddet i kørestol.
Han kan stadigvæk bruge sine hænder til at styre sin kørestol, og hovedet fejler ikke noget, så han ser frem til at starte på Sprogcenter Randers den 18. januar, hvor han skal lære at mestre det danske sprog. Det er ikke kun sproget Yevhen ser frem til at lære, men han håber også at kunne komme ud og arbejde. Han vil gerne i virksomhedspraktik inden for varelogistik og IT, som han har tidligere erfaring med.
»Mit håb er at bidrage aktivt til samfundet. Jeg vil gerne bruge mit hoved og bruge min erfaring, så jeg ikke bare sidder derhjemme. Og hvis jeg kunne få mine ben tilbage, ville jeg være lykkelig. Jeg forstår ikke, at der findes folk, som kan bruge deres ben, som er utilfredse,« forklarer Yevhen.
Det var en stor udfordring for Yevhen at finde transport fra Ukraine til Danmark som kørestolsbruger på et stramt budget. Men det lykkedes, og i sin første tid i Danmark har Yevhen kørt rundt i Randers i sin kørestol, været i supermarkedet og på hospitalet til sundhedstjek.
»Jeg føler mig fri her, og bilerne dytter ikke af mig, når jeg kører på fortovet. Jeg kan ikke sige noget dårligt om Danmark,« fortæller Yevhen.
Effektivt kommunalt samarbejde
Folketinget vedtog i marts 2022 en ukrainsk særlov, som betyder, at fordrevne ukrainere skal have en bolig og sat gang i deres ydelsessag og beskæftigelsessag inden for fire dage efter de har fået opholdstilladelse. For andre flygtninge er den periode en måned.
Leder af Integrationsafdelingen i Randers Kommune Liv Holm Andersen er glad for, at samarbejdet mellem kommunens integrationsafdeling, handicapområde og omsorgsområde fungerer så godt, at de nytilkomne ukrainere, uanset deres baggrund, alder og tilstand, kan få en bred vifte af hjælp hurtigst muligt.
»Vi modtager mange forskellige slags flygtninge fra Ukraine, og i Dragonparken bor ukrainere fra 6 år og op til 81 år. Og Yevgens historie er et godt eksempel på, at det gode samarbejde mellem forskellige kommunale afdelinger om hjælp til fordrevne ukrainere gør, at vi lykkes med indsatser også for de borgere, som kommer til Danmark og til Randers med omfattende og komplekse udfordringer,« siger Liv Holm Andersen og tilføjer:
»Jeg synes, at vores Ukraineindsats er et eksempel på, at de kommunale afdelinger rykker sammen i bussen og får ting til at ske. Vi er glade for hurtigt at kunne skabe rammerne for Yevhens tilværelse, så han kan indgå i samfundet.«