I uge 46 bliver der fokuseret på bilister, der ikke er fokuserede. Knap 19.000 klip i årets første 10 måneder.
Det har landets politikredse uddelt til bilister, der har haft en mobiltelefon i hånden under kørslen.
Derfor sætter politiet fra mandag og hele ugen ekstra fokus på problemet.
Det oplyser Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.
Ikke helt overensstemmelse
De fleste bilister synes, det er en dårlig ide at bruge mobilen, når der køres bil. Alligevel gør flere det.
91 procent af bilisterne mener, at det er uacceptabelt at taste på sin mobil, når man kører bil. Men det er kun 74 procent af bilisterne, som svarer, at de aldrig skriver eller taster på mobiltelefonen, når de kører.
Det viser en repræsentativ undersøgelse blandt danske bilister, som analysebureauet Wilke har gennemført for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension i 2022.
»De fleste kender nok det med, at man har en holdning, men at man nogle gange alligevel kommer til at gøre det, som man holdningsmæssigt ikke synes er ok. Det er meget menneskeligt. Men når det drejer sig om at bruge håndholdt mobil bag rattet, så er det ikke blot dobbeltmoralsk, det er også risikabelt for ens egen og andres sikkerhed i trafikken,« siger Lisbeth Sahl Bauditz, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.
18.967 klip
I den kommende uge (14.-20. november) sætter politiet altså ekstra fokus på de uopmærksomme trafikanter, der benytter håndholdt mobil eller for eksempel skriver eller taster på deres smartwatch under kørslen. Og tal fra politiet tyder på, at der er noget at komme efter.
I årets første 10 måneder har politikredsene uddelt 18.967 klip i kørekort for brug af håndholdt mobil bag rattet, viser nye tal fra Rigspolitiet.
Politiets kontrol kommer samtidig med at Rådet for Sikker Trafik, Forsikring & Pension og 53 kommuner i de her uger gennemfører en landsdækkende kampagne, der sætter fokus på, at uopmærksomhed i trafikken er farligt.
Mobil under kørslen
Fakta:
● 10 % af bilisterne siger, at de ofte eller en gang i mellem skriver eller taster på deres håndholdte mobil fx for at svare beskeder, være på nettet eller søge musik, når de kører bil.
● 16 % siger, at de gør det sjældent.
● 74 % siger, at de gør det aldrig.
● I seks ud af ti dødsulykker i trafikken var der uopmærksomhed eller manglende orientering involveret.
● Det koster et klip i kørekortet, en bøde på 1.500 kroner samt 500 kroner til Offerfonden, hvis man bruger sin mobil håndholdt, eller hvis man taster eller skriver på sit smartwatch, mens man kører.
(Kilde: Rådet for Sikker Trafik og Vejdirektoratet).
Klip i årets første 10 måneder – tal per politikreds
● Nordjylland: 1341
● Østjylland: 1368
● Midt- og Vestjylland: 1782
● Sydøstjylland: 1802
● Syd- og Sønderjylland: 1322
● Fyn: 1116
● Sydsjælland og Lolland-Falster: 794
● Midt- og Vestsjælland: 1347
● Nordsjælland: 957
● Københavns Vestegn: 1647
● København: 5437
● Bornholm: 54
● I alt: 18.967
(kilde: Rigspolitiet).