4.2 C
Randers
torsdag, april 25, 2024

Elever blev klogere på uddannelse og dem selv

Aldrig har der været så mange uddannelsesmuligheder som nu. Men for flere unge kan de mange muligheder virke uoverskuelige. Derfor får de ikke nødvendigvis startet på en uddannelse og står i flere tilfælde også uden for arbejdsmarkedet.

Grundforløb plus (GF+) er et tilbud til unge, som ikke er kommet i gang med en ungdomsuddannelse direkte efter grundskolen. Unge der starter lige herefter på en erhvervsuddannelse, kommer først på Grundforløb 1, hvor de bliver introduceret til de forskellige fag og deres specialer.

Et sådanne forløb har ikke tidligere eksisteret for de lidt ældre unge, som fra start skulle vælge om de eksempelvis vil tage uddannelsen som tømrer, frisør eller smed. Men nu har denne gruppe også fået mulighed for at snuse til fagene, under et forløb hvor de skal arbejde med de forskellige erhvervsfaglige områder samt ud i en kortere virksomhedspraktik. Forhåbning er, at de ”ældre” unge bliver klogere på deres uddannelsesmuligheder og i sidste ende vælger en uddannelse, som de brænder for.

Succes at komme i beskæftigelse

Dog er formålet med GF+ ikke kun at få de unge i uddannelse, men også at give dem en større indsigt i dem selv og selvtilliden til at blive en del af arbejdsmarkedet, enten nu eller på sigt. Derfor er det også en succes, hvis en af kursisterne kommer i arbejde fremfor at starte på en uddannelse.

René Jelle har været forbi GF+ og har været meget glad for uddannelsen. For her fik han mulighed for at finde sig selv og det han brænder for. På forløbet blev han også mødt af struktur og rammer, uden at det dog føltes som om, at lærerne var ufleksible.

»Lærerne var søde og hjælpsomme. Der var ikke så mange firkantede rammer, der var plads til lidt fleksibilitet. Hvis du havde en træls dag, så tog de hensyn til det,« fortæller René.

Gennem forløbet på GF+ fandt han frem til, at han gerne ville ud at køre lastbil. På den måde kan han komme ud at se verden og gøre en forskel for andre.

»Det allerbedste ved at være lastbilchauffør er at sidde bag rattet og at møde alle de glade kunder, der smiler og ønsker dig en fortsat god dag. Ja, bare give noget til samfundet,« siger René, der i dag er i lære som netop chauffør.

Relaterede artikler

Nyeste artikler