3.1 C
Randers
fredag, april 19, 2024

En rigtig skovrider holder da kvæg, heste eller bisoner? Fra forstkandidat til kvægholder

Læserbrev af dyrlæge Lene Kattrup

Hvorfor står skovfolk/skovridere i dag for pasningen af heste, kvæg eller bisoner, når de ikke er uddannet til det?  Er det ikke er problem?

Tjah, problemet løses mestendels ved, at man undlader at passe dyrene. Lader dem gå for lud og koldt vand. Billigt og let. Det giver ganske vist ofte visse dyrevelfærdsproblemer om vinteren, men trods anmeldelser reagerer myndighederne jo fodslæbende – mildest talt.

Og det er kommet på mode, rewilding, den nye moderne naturpleje. Lettere og billigere end ansatte med buskryddere mm (altså når man ikke fodrer, passer og plejer dyrene ret meget).

Peter Brostrøm, skovrider og leder for Naturstyrelsen i Midtjylland (NST Kronjylland). I dag står en skovmand/kvinde ikke (kun) for skovforvaltning og skovtrivsel, men mere for at fælde og veteranisere træer – uden at plante nye – og så ofte også for forvaltning af udsatte dyr bag hegn, især dyr, der af dem kaldes for “de store græssere”, kvæg og heste, selvom de typisk mangler græs om vinteren. I Dagens Danmarks holder “en skovmand” dyr bag hegn. Et andet eksempel er skovrider Søren Friese på Bornholm, der holder bisoner.

Begge er anmeldt for dårlig dyrevelfærd, sult, døde dyr osv. Sagerne tabes typisk, man kan jo ikke have, at ansatte i NST anklages for dårlig dyrevelfærd. Det er vanskeligt, hvis staten skal undersøge, anklage og straffe sig selv, så det…….

Jeg mener overhovedet ikke, at staten/NST skal holde kvæg og heste på helårsbasis, uden dyrene proaktivt passes og fodres (ikke først evt. når de er magret af og/eller nogle er begyndt at dø), stederne bør ikke være sumpede, der skal være egnede kvalitetslæskure (evt. tilsvarende helt tætte nåletræsarealer), og der bør være kvalitetsvandforsyninger uden pløre rundt om, desuden både med træer og åbne sletter på naturområdet. Jeg mener nu heller ikke, vi overhovedet skal have flere hegn i vores skove og vores frie natur.

Peter Brostrøm er som nævnt et typisk eksempel. Han gik fra forstkandidat (skovbrugsvidenskab) til ansat, senere chef i NST i København, til skovrider NST Kronjylland og nu, som en del af jobbet, specialiseret kvægholder med dyr i Mols Bjerge og Fussingø, hvor man laver visse eksperimenter med at forsinke/undlade pasning og vinterfodring (faktisk sulteeksperimenter efter min mening).

Begge steder skal snart omdannes til rigtige naturnationalparker, NNP, så kan man – også helt officielt ikke kun på skrømt som nu – undlade af tage den vigtige § 3 i dyrevelfærdsloven samt § 9 stk. 1 og 2 i samme lov om tilsyn alvorligt. Jeg vil tro, at han (samt Søren Friese) ser frem til det. Så kan han slippe for alle de irriterende røster fra borgere, der kritiserer og reagerer, når de ser dyr, der er ulykkelige og skrupsultne. Samt de ubehagelige anmeldelser, som generer ham, selvom han nok ved, at de ikke fører til noget.

Konklusion:

Vi må konstatere, at i dag er det hyppigt sådan, at skovrider = dyreholder, kvæg og heste evt. bison, som redskaber i naturpleje.

Man har ikke nogen uddannelsesmæssig baggrund og viden om disse dyr. Det anses ikke for nødvendigt, da dyrene mere betragtes som levende redskaber end som levende dyr.

Personer, der i hverdagen står for at holde øje med disse levende naturredskaber (dyr), kaldes for naturbiologer/vildtbiologer (DCA rapport 30.6.2022 AU). De vil normalt heller ikke have en grundlæggende viden om heste og kvæg. Men de skal desværre stå for at passe og sørge for dyrene i statens mange nye naturplejeprojekter med nye indhegninger og udsatte især heste og kvæg. Og en ringe reaktiv forvaltning af dyrene med fokus på naturopgaven, de skal udføre, frem for fokus på dyrevelfærden, som de nedtoner eller ændrer indholdsmæssigt

Hvis de ser et dyr har tabt sig, vil de f.eks. ofte mene, at det er ok og naturligt. Hvis de da opdager det. Og i følge den gængse opfattelse og det, ”de har i hovedet”, er det forkert, uønsket og unaturligt at tilføre supplerende føde. Det samme gælder eventuel reaktion ved sygdom hos dyrene.

Velkommen til den nye naturpleje og det nye barske dyresyn.

Jeg synes, det er sørgeligt og en forkert vej at gå.

Relaterede artikler

Nyeste artikler