7.4 C
Randers
torsdag, marts 28, 2024

EU-modstanderne har vind i sejlene

Folkebevægelsen mod EU har været repræsenteret i EU-parlamentet siden 1979 og frem til 2019, hvor EU-modstanderne mistede deres mandat. Det har imidlertid ikke fået dem til at give op, og derfor er de nu i gang med at indsamle 70.000 stillere der skal til for at komme på stemmesedlen igen.

»Det var et hårdt slag for Folkebevægelsen og for EU-modstanden generelt,« fortæller Michael Rützou, der er formand for lokalafdelingen i Randers.

»Det er jo ikke sådan, at vi har siddet i EU-parlamentet i alle de år i den tro, vi eller de andre danske parlamentarikere havde nogen nævneværdig indflydelse, men det var et meget vigtigt talerør og en vigtig kilde til information, som vi mistede,« pointerer Michael Rützou.

Folkebevægelsen mod EU mener ikke, det er fordi, der er blevet færre EU-modstandere, at valget i 2019 blev et nederlag.

»Der er stadig masser af EU-modstandere og folk, der er stærkt kritiske overfor den stadig snævrere union, som EU arbejder hen imod. Men dels lå der et folketingsvalg næsten oven i valget til EU-parlamentet, hvilket ændrede mediernes fokus, og så var vi generelt alt for dårlige til at komme ind og diskutere aktuelle politiske emner som f.eks. klimaet,« mener lokalformanden.

Det vil Folkebevægelsen mod EU imidlertid ændre på til næste parlamentsvalg i 2024, men det kræver, at der indsamles 70.000 vælgererklæringer indenfor det næste halvandet års tid.

»Der var bred enighed på vores sidste landsmøde om, at det var meget vigtigt for den konsekvente EU-modstand at have en plads på de bonede gulve i Bruxelles, og hvis man ser på hvor ofte folkebevægelsen mod EU har været i de danske medier siden, vi mistede vores plads, så er det tydeligt, hvilken betydning det har,« forklarer Michael Rützou.

Formand for Folkebevægelsen mod EU i Randers, Michael Rützou

Han medgiver at det er en meget stor opgave, bevægelsen skal i gang med, men mener også det kan bruges til at få EU-modstanden tilbage på lystavlen hos folk – også i Randers.

»Først og fremmest behøver du jo ikke stemme på folkebevægelsen eller være helhjertet EU-modstander for at støtte vores opstilling, så vi skal nok finde de 70.000,« forklarer Michael Rützou.

»Men jeg tror også, det vil være med til at udvikle bevægelsen, Vi står jo stadig som den eneste tværpolitiske og konsekvente EU-modstand, men vi kan favne bredere og optræder nok til tider lidt for støvede. Og så skal vi jo ud og diskutere en masse med folk – det er altid godt,« understreger Michael Rützou.

Medlem af Folkebevægelsen mod EU’s landsledelse Lave K. Broch, glæder sig over, at Folkebevægelsen genopstiller.

»Folkebevægelsen mod EU har været en afgørende vagthund i EU-parlamentet de sidste 40 år. Vi har været med til at sikre det danske nej til euroen, retsforbeholdet og Maastricht-traktaten. Intet parti kan overtage den rolle, som Folkebevægelsen mod EU spiller i dansk politik,« udtaler Lave K. Broch.

Det er ikke mindst de seneste beslutninger i EU om at indføre tvungen barsel til mænd, og samtidig er der EU-regler, som vil indføre en fælles mindsteløn, som giver EU-modstanderne vind i sejlene. I Danmark er der et massivt flertal mod tvungen barsel og fælles mindsteløn, men vil alligevel komme til at være lov i samtlige EU-lande.

Du kan du udfylde en vælgererklæring på Folkebevægelsens hjemmeside her.

Efter 7 dage modtages et brev i e-boks, hvor du skal genbekræfte din underskrift før.

Relaterede artikler

Nyeste artikler