5.3 C
Randers
fredag, marts 29, 2024

Flere virksomheder ansætter kontanthjælpsmodtagere

Mange virksomheder tørster lige nu efter arbejdskraft. Ved at ansætte kontanthjælpsmodtagere i nogle timer om ugen kan virksomhederne få opfyldt sine behov. Samtidigt er de med til at ændre de ansattes liv, som er taknemmelige for at blive taget godt imod på arbejdsmarkedet.

Jobcenter Randers arbejder for at få udbredt kendskabet blandt virksomheder til muligheden for at ansætte arbejdskraft i småjobs på f.eks. 5-10 ugentlige timer eller mere.

»Vi har rigtig mange virksomheder i Randers Kommune, som gerne vil ansætte borgere på kontanthjælp og hjælpe dem med at få fodfæste på arbejdsmarkedet igen. Jeg er som formand for Beskæftigelsesudvalget meget glad for at møde den store villighed til at tilbyde beskæftigelse borgere, der kan arbejde færre timer om ugen. I Beskæftigelsesudvalget takker vi for, at virksomhederne tager ansvar og tilpasser arbejdspladsen og arbejdsopgaverne for at hjælpe borgere i arbejde. Forhåbentlig følger endnu flere virksomheder trop, for at flere kontanthjælpsmodtagere kan finde et job,« siger Bo Vestergaard, formand for Beskæftigelsesudvalget.

Fra sygemelding til ansættelse

Efter at have været sygemeldt i et år på grund af stress blev Jacob Tidemann Nielsen på 33 år ansat hos DK Beton i juli 2021. Hos virksomheden startede han i en 8-timers stilling, hvor han blev lært op i at håndtere blandemaskiner og køretøjer på virksomhedens betonfabrik i Vorup. Nu har han arbejdet sig op på 25 ugentlige timer og har udsigt til at gå op på fuld tid.

»Jeg priser mig lykkelig for at være så heldig at komme herud. Her har jeg gode kollegaer, og jeg bliver bakket op hele vejen rundt. De skal have stor ros for at tage værn om mig, så jeg ikke presser mig selv for meget. Det gør meget, at man kommer ud til mennesker, som forstår ens situation, og som er villige til at tage imod,« siger Jacob Tidemann Nielsen om sin arbejdsplads.

Hjælp fra jobcenteret

Jacob blev opmærksom på stillingen hos DK Beton gennem sin personlige jobformidler i Jobcenter Randers.

»Min sagsbehandler Susanne talte med mig om, hvad vi kunne gøre for at komme videre. Hun gav mig kanon hjælp, og jeg snakker stadigvæk med hende, selvom jeg er ude af ‘systemet’,« siger Jacob Tidemann Nielsen.

Stationschef hos DK Beton i Vorup Kent Olesen er positiv over forløbet, og fortæller, at det er første gang, at virksomheden har gjort sig erfaringer med at ansætte en medarbejder på færre timer.

»Vi fik besøg af en konsulent fra jobcentret, som fortalte os om muligheden for at ansætte en medarbejder i helt ned til 8 timer om ugen. Vi kunne godt bruge en medarbejder til at aflaste vores faste vagt, så det gav mening. Normalt søger vi folk til fuldtidsstillinger, så det er en god erfaring for os at prøve at ansætte folk i færre timer,« siger Kent Olesen, stationschef hos DK Beton i Vorup.

Han er glad for, at virksomheden med ansættelsen kan forene sit behov for arbejdskraft med socialt ansvar:

»Jobcentret foreslog os tre mulige kandidater, og sådan fik vi fat i Jacob, som er initiativrig, fuld af gåpåmod og har godt humør. Vi kunne hurtigt se, at der var potentiale til at bygge på, så han med noget oplæring kunne gå op i tid. Det er rart at vide, at vi kan gøre en forskel for Jacob, og at han er glad, samtidigt med at vi kan få opfyldt vores behov for medarbejdere.«

Ny type vejledning til borgere på kontanthjælp

Jacob Tidemann Nielsens ansættelse hos DK Beton er et produkt af Jobcenter Randers’ indsats Flere skal med, som indebærer en ny tilgang til borgere på kontanthjælp. Med indsatsen bliver borgerne guidet i retning af ledige stillinger, som passer til deres egne ressourcer, ønsker og interesser – og det har vist sig at virke ifølge afdelingsleder i Jobcenter Randers Per Damgaard:

»Med indsatsen kommer både langvarige kontanthjælpsmodtagere og andre aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere over 30 år i højere grad i job. Ofte starter de ud med at have få timer på en arbejdsplads, som så stiger, hvilket gør, at mange ender med at blive selvforsørgende,« siger Per Damgaard og tilføjer:

»For os er fokus, at borgere kan komme tilbage i arbejde på en god og tryg måde. Det er afgørende for, at borgerne får en succesoplevelse og på den måde genvinder troen på, at der også er et arbejde til dem, hvor de trives. Der er mange borgere på kontanthjælp, som gennem småjobs opbygger værdifuld erfaring med at være på arbejdsmarkedet, og det er en stor motivationsfaktor for dem at få anerkendelse og værdsættelse ved at få løn for deres arbejde. Følelsen af at være ordinært ansat selv i færre timer er meget værdifuld, og det får den ansatte til at vokse med opgaven, så de på sigt kan finde permanent beskæftigelse.«

Jacob Tidemann Nielsen med kollegaerne Trine Olesen, Kent Olesen og Bent Mikkelsen på DK Betons værk i Vorup. Foto: Randers Kommune.

Fakta om Flere skal med

Beskæftigelsesindsatsen Flere skal med, som runder fem år til august, er målrettet aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere over 30 år, som forsøger at få fodfæste på arbejdsmarkedet – blandt andet gennem småjobs. Flere skal med er organiseret af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR). De beskriver indsatsen sådan:

Flere skal med er en beskæftigelsesindsats, der skal gøre op med langvarige kontanthjælpsforløb. Indsatsen skal på længere sigt give færre tunge sager i jobcentrene, generere stabil arbejdskraft til virksomhederne og ikke mindst skabe gunstige rammer for, at flere borgere får en plads i det arbejdsfællesskab, som giver mening for alle.

Beskæftigelsesudvalget i Randers Kommune er netop blevet orienteret om, at Randers Kommune har fået tilsagn om at fortsætte Flere skal med-indsatsen frem til december 2023.

Relaterede artikler

Nyeste artikler