17 C
Randers
onsdag, maj 8, 2024

FN’s 75 års jubilæum blev markeret i Randers

FN-dagen den 24. oktober blev vanen tro markeret ved en højtidelighed ved Mindeankeret på havnen i Randers.

Formand for Danmarks Veteraner Kronjylland, Hans Mortensen bød velkommen, hvorefter der blev nedlagt en krans til minde om de faldne i FN-tjeneste.

Folketingskandidat Iben Sønderup (S) holdt tale, og hun gjorde opmærksom på, at de i år 73 år siden, at FN udsendte sin første fredsbevarende mission. Den fandt sted i 1948 efter den israelsk-arabiske krig efter Israels selvstændighed. Siden dengang har ca. 60.000 danskere været udsendt i international tjeneste.

»Vi er rigtig mange, der er familie til eller venner med en, der har været udsendt af Danmark. Og særligt for familierne er det noget specielt i hverdagen at have en nærtstående, der er udsendt.

De mennesker, som udsendes under FN’s flag, yder en helt særlig indsats for verden. De har taget en beslutning om at tilbyde sig selv og hele deres liv for at gøre verden til et mere sikkert sted,« sagde Iben Sønderup.

Hun understregede, at FN blev grundlagt i 1945 med henblik på at frelse kommende generationer fra krigens svøbe.

»Er det så lykkedes?« spurgte hun.

»Der findes stadig krig. Men her i landet har vi FN-soldater, der har reddet andre menneskers liv under en udsendelse. Jeg kender selv nogle af jer. Nogle mennesker lever hele livet og tænker på, om de nogensinde har gjort en forskel i verden. En veteran har ikke det problem,« pointerede Iben Sønderup.

»Dét at have bidraget som udsendt af Danmark, eller som familiemedlem til en udsendt, sætter et helt særligt perspektiv på tilværelsen. Og det er netop dét bidrag, vi markerer og anerkender i dag,« afsluttede Iben Sønderup sin tale.

Herefter blev der hold to minutters stilhed til ære for de faldne.

Foto: Knud Spangø

Efter ceremonien ved Mindeankeret var der frokost i Marinestuen. Her blev Iben Sønderup overrasket, da hun blev kaldt op til formanden Hans Chr. Mortensen.

Her fik hun overrakt FN’s 75-års mindemedalje.

»Du kommer altid når vi kalder. Du er jo selv pårørende, og jeg ved jo, at du brænder for veteransagen, sagde Hans Chr. Mortensen som begrundelse for at tildele hende medaljen.

Udover at være pårørende til en veteran, har hun lavet et stort politisk arbejde for veteranerne. Bl.a. for Veteran Cafeen, og i arbejdet med at udarbejde en veteranpolitik i Randers Kommune.

I august 2017 holdt hun møde med bestyrelsesmedlem i for Veteran Cafeen, Nils Jakobsen og medlem af Folketinget Henrik Dam Kristensen, som var forsvarsordfører for Socialdemokratiet.

Blandt andet argumenterede de imod, at veteraner som var udsendt før 1996, ikke kunne få arbejdsskadeerstatning. Da forsvarsforliget var indgået, kunne Nils Jakobsen og Iben Sønderup konstatere, at reglen var fjernet.

Det var en sejr, som fik betydning for mange veteraner og deres familier, som var berørte af reglen.

FN havde 75 års jubilæum i 2020, men på grund af corona blev der dengang kun holdt et mindre arrangement.

(Foto: Knud Spangø) Iben Sønderup (S) tildeles FN’s 75 års mindemedalje

Relaterede artikler

Nyeste artikler