-2.6 C
Randers
søndag, januar 5, 2025

Fokus på fars rolle i forældreskabet

Ønskebarnet Vilhelm kom til verden torsdag d. 4. august 2022, og dermed er Nicolaj Andersen og Julie Lindhard Jensen blandt de allerførste forældre, der hører under de nye barselsregler, hvor 11 ugers barsel er forbeholdt faren.

Sundhedsplejen i Randers Kommune har stort fokus på begge parter i forældreskabet og udvikling af tilbud til fædre på barsel.

Almindelige hverdagssysler forvandlede sig pludselig til hektisk aktivitet hjemme hos Nicolaj og Julie på en sensommerdag i starten af august 2022. De vordende forældre havde fået at vide, at de skulle forvente en sædefødsel, og at Julie skulle lægge sig ned med det samme, hvis vandet pludselig gik. Og det gjorde det – 10 dage før terminsdatoen på første sal i den næsten 100 år gamle patriciervilla i Randers.

»Jeg plejer at være en handlingens mand, men jeg var et øjeblik helt lammet, da Julie lå der på gulvet. Jeg ville gøre alt for hende, men pludselig kunne jeg næsten ikke engang finde ud af at ringe til fødeafdelingen,« husker Nicolaj Andersen om de første minutter af de timer, der endte med fødslen af deres søn.

Handlingslammelsen fortog sig dog ganske hurtigt, og Nicolaj var en klippefast støtte på sidelinjen hele vejen, til de lykkelige forældre stod med lille Vilhelm i armene natten til d. 4. august.

»En sædefødsel er en voldsom omgang, og vi er begge blevet tilbudt støtte bagefter. Allerede lige efter fødslen var der lige så meget fokus på mig som far, som der var på Julie som mor,« fortæller Nicolaj Andersen.

Du slukker bare din telefon

Nicolaj Andersen arbejder som projektleder i byggefirmaet Skibbild Entreprise A/S, hvor han til daglig er leder af en byggeplads. Han havde planer om at bringe alt i orden, før han skulle på barsel, men en kombination af de nye barselsregler og Vilhelms tidlige ankomst ødelagde den plan.

»Jeg skrev til min chef, at jeg ville besvare mine mails og få styr på det hele, når vi kom hjem fra hospitalet. Men hans besked retur var; ‘Du slukker bare din telefon og holder barsel.«

Og det er på trods af, at vi er underbemandet for tiden, og at han stadig selv manglede svar på, hvordan de nye regler for barsel blev håndteret i virksomheden,« fortæller Nicolaj Andersen og tilføjer:

»Det gav mig så meget ro at få den besked. Der kom også hurtigt styr på det praktiske, så jeg startede med tre uger hjemme, og så tager jeg de sidste otte uger af barslen i forbindelse med indkøringen i vuggestue. Jeg er meget taknemmelig over for min arbejdsplads – de har virkelig taget det som champs.«

Generelt er der stort fokus på rollen som far i virksomheden, hvor cirka 90 procent af de ansatte er mænd. Det giver også nye samtaleemner til pauserne i skurvognen, og Julie fortæller smilende om, hvordan Nicolaj kommer hjem fra byggepladsen med ny indsigt i D-dråber og mælkesyrebakterier.

Far for livet

Sundhedsplejen i Randers Kommune har længe haft fokus på fars rolle i forældreskabet. Det er kommet gradvist sammen med en ændring i fædrenes interesse og andel i forældreskabet.

»For bare 10-15 år siden var det ikke så almindeligt, at faren var lige så aktiv en forælder som moren i barnets første leveår. Vi hører ofte fædrene sige, at de ønsker at være der mere for deres børn, end deres egne fædre har været,« fortæller Iris Hjuler, sundhedsplejerske i Randers Kommune.

Alle førstegangsforældre i Randers Kommune bliver tilbudt at deltage i familieiværksætterne, som er et kursus med fokus på at give alle forældre en god start på livet som familie. Sundhedsplejen er desuden i gang med at afdække behovet for fædregrupper. Lige nu er der et stående tilbud om at blive medlem af en gruppe for fædre på barsel, og her er løbende optag, så man kan komme med, når det passer den enkelte.

Randers Kommunes sundhedsplejersker arbejder desuden tæt sammen med Forum for Mænds Sundhed, der står bag initiativet “Far for livet”, hvor man kan finde inspiration til fædre inden for alle facetter af forældreskabet – både i samfundet og i rollen som far.

Flere tilbud til fædre

Iris Hjuler besøgte Nicolaj Andersen og Julie Lindhard Jensen, da de var kommet hjem fra hospitalet med Vilhelm. Sundhedsplejerskens opgave er at sikre, at barnet trives og vokser, som det skal, og at forældrene er trygge og tilpas i de nye roller.

»Nicolaj hører blandt de fædre, der engagerer sig lige så meget i sit barn, som moren gør. Det oplever vi stadig mere og mere, og det stiller krav til os som sundhedsplejersker om, at vi inddrager faren i samme omfang som moren. Nogle fædre har behov for, at vi er mere konkrete; at vi for eksempel taler mindre om følelser og mere om strategier for, hvordan man takler forskellige nye situationer,« siger Iris Hjuler.

Nicolaj deltog sammen med Julie i familieiværksætterne, og han har også fået tilbud om at deltage i en fædregruppe.

»Jeg har et stort netværk, og der er mange med små børn i vores omgangskreds, så jeg har ikke behov for det. Men jeg fået at vide, at jeg altid kan ringe til Iris, hvis jeg har spørgsmål eller andet. Det er et super godt tilbud, og det vil jeg helt sikkert benytte mig af, hvis det bliver aktuelt,« siger Nicolaj Andersen.

Relaterede artikler

Nyeste artikler