2 C
Randers
lørdag, november 23, 2024

Forbrugere har betalt over 60 millioner kroner for meget i energiregning

Kontrollen med de cirka 600 selskaber, der transporterer din energi, er helt utilstrækkelig, lyder det fra Statsrevisorerne.

Rigsrevisionen vurderer, at Forsyningstilsynets tilsyn med, om forsyningsselskabernes aftaler med koncernforbundne selskaber er indgået på konkurrencelignende vilkår, ikke er tilfredsstillende.

Forsyningstilsynet skal holde øje med forsyningsselskaberne og sikre, at danskerne ikke betaler for meget for el, gas og varme.

I en ny rapport for Rigsrevisionen retter Statsrevisorerne nemlig en hård kritik af Forsyningstilsynets tilsyn med de cirka 600 forsyningsselskaber i Danmark, der har monopol på at transportere el, gas og varme til boliger og virksomheder.

Men den opgave har tilsynet ganske enkelt svigtet, fastslår statsrevisorerne.

»Vi retter i dag en kritik mod Forsyningstilsynet, som simpelthen ikke har ført et tilstrækkeligt tilsyn med det, vi danskere betaler for at få transporteret vores el, gas og varme. Det betyder, at der er danskere, der har betalt for meget for de her ydelser,« uddyber Statsrevisorernes formand, Mette Abildgaard (K).

Mindre i varmeregning

En gennemsnitlig husstand bruger cirka 37.000 kroner om året på forsyningsydelser. Altså prisen for at få transporteret el, gas og varme hjem til stikkontakter og radiatorerne derhjemme.

Et tilsyn, som i mellem 2018 og 2021 har ført til, at forsyningsselskaberne er blevet påbudt at sænke deres priser med over 60 millioner kroner.

Men tilsynet har langt fra været godt nok tilrettelagt, og derfor er det ‘sandsynliggjort’, at man ikke har fundet alle lovbrud og hermed fundet frem til alle sager, hvor danskerne har betalt overpris, vurderer Statsrevisorerne.

»Statsrevisorerne finder det meget utilfredsstillende, at en række forbrugere har betalt overpris for transporten af forsyninger, og at der er risiko for, at det gør sig gældende for flere forbrugere for både el, gas og varme,« lyder kritikken.

Konkret burde Forsyningstilsynet ifølge Statsrevisorerne have arbejdet mere risikobaseret og altså lagt deres fokus på de selskaber, hvor der er størst risiko for lovbrud.

Blandt andet har kontrollen med varmeforsyningsselskaberne, som udgør 557 ud af samlet 600 forsyningsselskaber, været stort set fraværende mellem Forsyningstilsynets etablering i 2018 og frem til 2021.

Blot ét tilsyn er foretaget blandt varmeforsyningsselskaberne i perioden, hvilket ‘udgør en betydelig risiko for forbrugerne’, fastslår beretningen.

Hele statsrevisorernes beretning kan læses her

Relaterede artikler

Nyeste artikler