20 C
Randers
torsdag, maj 2, 2024

Foreningslivet kan nu blomstre igen

Mens corona-pandemien generelt har ramt aktiviteten i det danske foreningsliv, findes der også flere lyspunkter med foreninger i fremgang.

Efter samfundet igen er åben, ser foreninger, træningsfællesskaber og Randers Kommune fremad.

Corona-restriktioner satte sidste år ikke overraskede præg på antallet af medlemmer i de lokale idrætsforeninger landet over. DGI kan i dag offentliggøre, at der i Randers Kommune var en tilbagegang på 1.483 medlemmer i 2021, så der nu er 31.429 medlemmer af en idrætsforening i Randers Kommune.

Midt i tilbagegangen er der flere solstrålehistorier. Hos IF Alliancens fodbold afdeling i Stevnstrup, der på fredag indvier nyt klubhus, har der siden 2020 været en fremgang på 33 procent.

Og hos Randers Badmintonklub var der sidste år en medlemstilvækst på 18 procent – fordelt på en række badmintonaktiviteter fra miniton for de mindste, leje af baner på timebasis og pigetræning på tværs af aldre.

»De to eksempler vidner om at foreningslivet på trods af en tid med corona har brugt kræfterne til at udvikle og tiltrække nye medlemmer. Hos Randers Kommune vil vi netop understøtte det lokale idrætsliv og dermed de mange frivillige ildsjæle, der hver dag går forrest i arbejdet med den udvikling. I regi af initiativet Bevæg dig For livet har vi for eksempel lige indgået aftale med Randers Golf Klub om opstart af Rehab-Golf for borgere med funktionsnedsættelse. Og vi arbejder i samarbejde med idrætslivet for eksempel også målrettet med at få mere bevægelse ind i børn og unges liv,« siger Louise Høeg, formand for Sundheds-, idræts og kulturudvalget.

En række nye tiltag er dermed allerede sat i gang, og flere er på vej. Randers Kommune har eksempelvis nedsat Foreningsidrættens Udviklingsnetværk. Formålet med netværket er at etablere et endnu tættere samarbejde mellem idrætsforeningerne og forvaltningen for sammen at løfte udviklingen i de lokale foreninger og understøtte de aktive ildsjæle. Kommunen har desuden afsat økonomiske midler til at hjælpe foreninger med at fastholde og tiltrække trænere og ledere.

Kommunens Sundhed-, idræts- og kulturudvalg arbejder også med et fire års strategisk sigte med henblik på, at sikre bedre løsninger for spejder og idrætten i Randers. I denne periode 2022-2025 stilles 16.4 millioner kr. til rådighed for fritidsområdet i Randers Kommune. Tirsdag aften var omkring 100 repræsentanter fra foreninger, idrætsfaciliteter, og spejdere samlet til Facilitetskonference 2022 i Arena Randers.

Her blev 24 forskellige forslag for kommende investeringer præsenteret. Konferencens deltager drøftede forslagene og resultatet af drøftelserne bliver nu videregivet til den politiske behandling i udvalg og byråd.

»Investeringer i moderne og tidssvarende faciliteter er en af de vigtige grundforudsætninger for at give vores borgere mulighed for mere bevægelse. Samtidig med at vi skal passe godt på de faciliteter, som vi allerede har. Derudover er det vigtigt at lytte til det lokale idrætsliv. De ved bedst selv, hvad der er brug for,« tilføjer Louise Høeg.

Hun glæder sig generelt over de mange foreninger, der allerede er i gang med tiltag, der kan tiltrække flere medlemmer. Randers Roklub opstartede eksempelvis i efteråret en havkajakafdelingen. Introholdet i efteråret var fuldt booket, og klubben er i gang med at indkøbe lånekajakker og planlægge flere aktiviteter.

»Foreningslivet er altså så småt i gang med at blomstre igen efter to år med corona-pandemi,« slutter udvalgsformanden konstaterende.

Relaterede artikler

Nyeste artikler