7.5 C
Randers
torsdag, marts 28, 2024

Forfatter søger oplysninger til stor folkemindesamling om årene 1945 til 1950

Forfatter Pernille Pedersen, der blandt andet har skrevet bogen »Vendsyssel under besættelsen,« søger hjælp med oplysninger om hverdagsoplysninger, andre spændende historier og gamle billeder om dagliglivet  fra perioden fra 1945 til og med nytåret 1950.

Oplysninger fra borgerne i hele Danmark samles i Pernille Pedersens kommende bog på over 700 sider, der ligesom Pernille Pedersens øvrige bøger bliver en dokumentation af et stykke Danmarkshistorie.

Alt hvad der er nedskrevet om hverdagen, har interesse for den kommende bog, der handler om efterkrigstiden og hvor nøjsomt man levede efter at tyskerne havde besat vores land i fem år.

Denne folkeminde indsamling drejer sig om seriens sidste bog, der afrunder og slukker for en serie på 6 bøger om besættelsestiden og hverdagen. 

De 6 bind byder samlet på næsten 4300 sider læsestof, som Pernille Pedersen har skrevet gennem de sidste 12 år.

Bogen udkommer til julen 2023

Bind seks med folkeminderne, er en landsdækkende bog som man kan bidrage til, med historiske minder i form af fortællinger og evt. billeder. Bogen er planlagt til at udkomme i julen 2023.

Indsamlingen af historier, beretninger, fotos, blade, aviser, ugeblade, opskrifter og alt der fortæller om det almindelige hverdagsliv fra hele Kongeriget, er gået i gang, og alle kan bidrage til bogens indhold. Pernille Pedersen er klar ved forlagets telefon: 26 46 96 76 hver dag mellem kl. 10 og kl. 17. Alternativt kan du skrive til forfatteren på mail til: forlaget.vrejlev@email.dk

Forfatter Pernille Pedersens første fire udgivelser fortælles der om på denne hjemmeside, hvor du kan læse mere: www.besaettelsenijylland.dk

Sådan begyndte skriverierne 

Bogen »Vendsyssel under besættelsen« skulle egentlig have været et lille hæfte på 30 sider, hvor der fortaltes om forfatterens families deltagelse i modstandskampen i Vendsyssel og bogen var kun tiltænkt familien.

Men »Vendsyssel under besættelsen« blev meget, meget større end de planlagte 30 sider og beskriver med sine 712 sider, enorme mængder af detaljer og spændende historier om Vendsyssel i 1940-1945. Indsamlingen af arkivalier er gjort af forfatteren, Pernille Pedersen, i perioden 2011 til 2017 og med uvurderlig hjælp fra mere end 500 vendelboer, historikere og specialister.

Bind 5 udkommer til oktober 2022

Efter den første bog »Vendsyssel under besættelsen« har forfatteren skrevet og udgivet bind 2 »Østjylland under besættelsen,«, bind 3, Aalborg og det sydlige Nordjylland under besættelsen, bind 4 ”»Det vestlige Nordjylland under besættelsen« og til oktober 2022 udgives bind 5 »Midt- og Vestjylland under besættelsen.« Det afsluttende bind 6 udgives i julen 2023.

Hver udgivelse har fået hjælp fra specialister på hver sit fagområde vedrørende besættelsestiden i Danmark.

I forgrunden står de personlige beretninger fra de mange modige vendelboer. Der kan læses meget mere om hele projektets seks bind på: www.besaettelsenijylland.dk 

Bøgerne er blevet fremstillet med frivillig og gratis hjælp fra folk, der har bidraget med en håndsrækning til hvert bind i form af korrekturlæsning og indsamling af arkivalier.

Hverken Forlaget Vrejlev, der udgiver bøgerne, eller forfatteren tjener en eneste krone på udgivelserne. Et evt. overskud fra salg af bøgerne vil efterfølgende blive doneret til: »Frihedsmuseets Venners Fond« når regnskabet gøres op et år efter den sidste udgivelse, som bliver bind 6.

I 2018 modtog forfatteren »Niels Ebbesen medaljen« for bogen »Vendsyssel under besættelsen,« der foreløbig er udkommet i ikke mindre end 5 oplag.

Relaterede artikler

Nyeste artikler