18-årige Freya Holgersen Goos og 26-årige Ditte Dam Larsen har fået fritidsjob på plejecenteret Terneparken i Asferg nord for Randers. De er begge glade for at have et arbejde, hvor de kan gøre en forskel.
»Man vokser lidt, hver gang man får et smil tilbage. Det er dejligt at have et arbejde, hvor man ved, man hjælper og skaber værdi for andre mennesker – hvor det giver mening, at man er der.«
Sådan beskriver 26-årige Ditte Dam Larsen sit fritidsjob på plejecenteret Terneparken i Asferg. Freya Holgersen Goos er enig og tilføjer:
»Jeg vil gerne være sygeplejerske, og derfor giver det rigtig god mening at have et job, hvor jeg også får relevant erhvervserfaring,« siger 18-årige Freya, der dimitterer som HF-student til sommer.
Både Freya og Ditte blev opmærksomme på muligheden for at få et fritidsjob på plejecenteret via et opslag i den lokale facebookgruppe for Asferg, hvor de begge er bosiddende. Det var lederen af Terneparken, Maja Andersen, der forsøgte sig med at række ud til de unge i lokalsamfundet.
»Jeg tænkte, at nogle af de unge i byen måske kunne se en værdi i at gøre en forskel her på plejecenteret i stedet for, at de skulle ind til Randers og passe et fritidsjob bag kassen i et supermarked. Og jeg har virkelig været heldig – jeg har fået to piger med stærke relationelle og medmenneskelige kompetencer, omsorgsevner, interesse for faget og naturlige egenskaber til at møde beboerne i deres hverdagsliv,« siger centerleder Maja Andersen.
En del af det daglige liv
Der er mange ting ved fritidsjobbet på Terneparken, som de to unge studerende sætter pris på.
»Det er let at passe arbejdstiderne ind i studiet, og det er helt perfekt, at jeg kan gå hertil på to minutter hjemmefra. Og så er det rart at arbejde med mennesker, som man også bliver knyttet til – og det gælder både beboere og kolleger,« siger Ditte Dam Larsen.
Arbejdsopgaverne består blandt andet af personlig pleje, påklædning og hjælp ved måltiderne. Som medhjælpere er de begge blevet oplært i hygiejne og i at give medicin, der er doceret af fagpersonalet. De bliver en del af beboernes daglige liv, og det giver indhold i arbejdsdagen.
»Jeg går ikke kun på arbejde for at få min løn. Det er et arbejde, man kommer til at engagere sig i, og det giver styrke, robusthed og viden inden for feltet. Men det er også et arbejde, der kræver noget menneskeligt, og man skal ikke være sart,« understreger Freya Holgersen Goos.
Hvis man gerne vil have et fritidsjob på et pleje- eller ældrecenter i Randers Kommune, kan man tage direkte fat i lederen på det enkelte center.