-6.4 C
Randers
tirsdag, november 28, 2023

Gallapremiere på »Hvidstengruppen – De efterladte«

Randers er vært, når der søndag aften afholdes gallapremiere på den længe ventede fortsættelse af filmsuccesen om Hvidstengruppen.

Forud for forpremieren om aftenen markeres begivenheden med en mindehøjtidelighed for de efterladte, der kæmpede en umenneskelig kamp for friheden under 2. Verdenskrig.

Tidligere på dagen vil Marie Bach Hansen, som spiller Tulle, lægge en buket på Tulles grav til ære og minde for de efterladte. Det sker i Gassum Kirke sammen med virkelighedens Gulle (Tulles datter, red.) Gulle Fiil Paetch.

På Spentrup Kirkegård vil hvor Bodil Jørgensen og Laura Winther Møller lægge en buket på Gudrun og Gerdas grav sammen med Gerdas søn, Bendt Flemming Fiil Jessen.

Kl. 19.30 er der forpremiere i Nordisk Film Biografer Randers. Her vises filmen for særligt indbudte, de kan opleve castet, herunder Marie Bach Hansen, Bodil Jørgensen, Laura Winther, instruktør Anne-Grethe Bjarup Riis, producent Regner Grasten og de pårørende til de efterladte i Fiil-familien på scenen.

Blandt andre deltager kroværterne på Hvidsten Kro, Søren og Christina Fiil. Gudrun ”Gulle” Fiil Paetch (Tulles datter) og Bendt Flemming Fiil Jessen, samt andre efterladte.

Bodil Jørgensen sammen med virkelighedens Gulle under et besøg på Hvidsten Kro

Selvom filmen egentlig først har premiere den 25. december, er der mulighed for at se filmen i biografen i Randers allerede den 6. december.

Der er kun få pladser tilbage, og de kan bestilles her

Den 15. december er der gallapremiere på filmen i Imperial i København.

Da filmen ’Hvidstengruppen’ kom i 2012, fik den enorm succes, og det er forklaringen på, at producenten Regner Grasten kastede sig over en to’er.

Jeg beundrer den stærke kvinde på kroen, der bliver samlingspunktet, da verden skrider sammen for alle andre. Det er en gribende rolle, men også en fantastisk rolle

Bodil Jørgensen, skuespiller

For alt det, der skete med de efterladte, som måtte leve med traumerne, mangler at blive fortalt. Hele familien Fiil har været inddraget med oplysninger om følgerne af henrettelserne.

’Hvidstengruppen’, der blev instrueret af Anne-Grethe Bjarup Riis, solgte små 800.000 billetter.

Hertil kommer så dvd-salget samt de mange mennesker, der har set filmen på tv.

Svært at komme videre
’Hvidstengruppen – De efterladte’ handler slet og ret om, hvor svært det var at komme videre.

»Jeg havde rollen som Gudrun i den første film, og det har jeg også i nummer to, og det er en rolle, jeg er glad for. Jeg beundrer den stærke kvinde på kroen, der bliver samlingspunktet, da verden skrider sammen for alle andre. Det er en gribende rolle, men også en fantastisk rolle, og Gulle har sagt, at da hun så filmen, følte hun, at jeg måtte have kendt hendes mormor, fordi jeg lignede hende så meget. Større kompliment kan man vist ikke få,« siger Bodil Jørgensen til News Netavis.

Efter henrettelserne står Gudrun Fiil tilbage på Hvidsten Kro med sin yngste datter Bitten og barnebarnet Gulle, hvis mor er Tulle Fiil. Tulle og søsteren Gerda afsoner fængselsstraffe i Tyskland, mens de tre mænd i familien er blevet henrettet for deres modstandsarbejde. 

Gudrun Fiil står nu med et ønske om at samle, hvad der er tilbage af hendes familie, men om det lykkedes – og om det overhovedet er muligt for familien at leve et lykkeligt liv, er det, som filmen har fokus på.

Rystende og gribende

Da “Hvidstengruppen” udkom i 2012, var det til en bragende god modtagelse for holdet og ikke mindst filmens instruktør Anne-Grethe Bjarup Riis.

»Filmen er en rystende og gribende fortælling om en families dødstab og totale splittelse, og om den tro og det håb, der på mirakuløs vis giver styrke til overlevelse, så de efterladte i familien kan samles igen. En hjerteskærende og sandfærdig skildring af det stærkeste familiesammenhold og den kærlighed, som holder deres livsmod oppe. Men som alligevel står tilbage medspørgsmålet i hjertet: Betalte vi den højeste pris,« fortæller instruktør Anne Grethe Bjarup Riis til News Netavis.

Du kan læse meget mere om Hvidstengruppen på Facebook

Her kan du se en scene fra filmen

Du kan læse meget mere om Hvidstengruppen på Facebook

Relaterede artikler

Nyeste artikler