3.5 C
Randers
søndag, december 22, 2024

Genoptræning af hørelsen var livsændrende

Op mod 800.000 danskere lider af hørenedsættelse i større eller mindre omfang. En af dem er Steen Hammershøj. Efter en CI-operation og intensiv genoptræning har han nu genvundet en stor del af hørelsen.

Fuglefløjt, støj fra vores omgivelser, lyden af en vandhane, der løber. Det er alle lyde, som mange af os tager for givet, men sådan er det ikke for Steen Hammershøj. For 26 år siden led han et stort høretab efter, at kemoterapi ødelagde hans hørelse, som næsten forsvandt hen over 1 døgn. Ret hurtigt herefter fik han høreapparat på begge ører, men i 2022, da hørelsen var blevet yderligere forringet, blev han tilbudt Cochlear Implant også kaldet CI, som er et avanceret høreapparat, der kan skabe kunstig lyd til mennesker med svær hørenedsættelse eller som er døve. Til en start var han skeptisk, men i dag er han glad for, at han valgte at takke ja til CI.

»Jeg har særligt nydt den her sommer, fordi jeg for første gang i 26 år har kunnet høre fuglefløjt. Nu kan jeg faktisk høre andre menneskers færden og deltage i samtaler på lige fod med andre,« siger Steen Hammershøj.

Vend dig om, så jeg kan se, hvad du siger

En CI-operation kan dog sjældent stå alene. Med operationen får man adgang til lyd, men lyde og ord kan være svære for hjernen at tyde, hvis man ikke får sat lydene i systemer og finder ud af, hvordan de giver mening. Så snart Steen Hammershøj havde besluttet at få CI, blev han derfor tilbudt genoptræning ved Hørecenter Midt, som er et tværkommunalt samarbejde mellem Randers, Favrskov, Norddjurs og Syddjurs Kommuner. Her blev han tilknyttet en underviser, som var med, da han fik tilkoblet den allerførste lyd på Audiologisk Afdeling i Aarhus i ca. fire uger, og siden løbende har hjulpet ham med at indfri sit mål om igen at kunne høre sine omgivelser og tale med folk uden at være bagud i kommunikationen.

»Hvis jeg ikke havde været gennem forløbet ved Hørecenter Midt, ville jeg ikke have været der, hvor jeg er i dag. Min livskvalitet er forbedret, og jeg har fået mere positivitet ind i hverdagen. Før fravalgte jeg bevidst for eksempel at deltage i sociale sammenhænge, fordi jeg ikke kunne høre, hvad der blev sagt, men nu vender jeg langsomt tilbage til at være mere social med mine omgivelser,« siger Steen Hammershøj og tilføjer smilende:

»Og så behøver jeg heller ikke længere at sige til folk, at de skal vende sig om, for at jeg kan se, hvad de siger.«

Genoptræning af hørelsen

Genoptræningen på Hørecenter Midt består af et forløb på 20 timer en gang om ugen i 1-1,5 time ad gangen. Centralt i genoptræningen er, at der bliver taget udgangspunkt i den enkelte og blandt andet vedkommendes interesser, alder og hvem man kan hjemmetræne med, så genoptræningen bliver så motiverende som muligt. I undervisningen laves øvelser, som tager højde for, hvordan den enkelte hører, og hvad der skal trænes. Til en start træner man for eksempel, om man kan høre ugedage, farver, måneder, tal, klokkeslæt, høflighedsfraser og sætninger inden for forskellige emner, og bliver det for let, kan træningen foregå udenfor, eller en højttaler kan tændes for at skabe noget baggrundsstøj. Mellem træningsgangene er det også vigtigt, at man hjemmetræner hørelsen.

»I løbet af et genoptræningsforløb er vi meget sammen, og det betyder også, at jeg kan tilpasse undervisningen, så Steen får det mest optimale ud af den. Det helt essentielle er, at forløbet bliver ved med at være motiverende og samtidig tilpas udfordrende, så Steen også oplever, at der sker en udvikling,« siger Emilie Wulff Hartvig, Hørekonsulent i Randers Kommune og fortsætter:

»Det er et stort privilegium at hjælpe borgere med at genfinde hørelsen i større eller mindre grad. Jeg har været med på Steens lydrejse fra start til slut og set den udvikling, han har været igennem. Da vi startede genoptræningen i januar, kunne det ikke lade sig gøre at føre en almindelig samtale, men nu har han genvundet en stor del af sin hørelse.«

Relaterede artikler

Nyeste artikler