3.5 C
Randers
lørdag, april 27, 2024

Handskefabrikken skal rives ned

Et flertal i byrådet har her til aften besluttet, at den historiske bygning, som har huset Randers Handskefabrik på Vestergrave 18, skal rives ned.

Randers Kommune modtog i 2022 en ansøgning fr Sinding & Co Ejendomsadministration A/S om at nedrive samtlige bygninger på Vestergrave 18 hvor Randers Handsker har haft virksomhed.

Gennem de seneste år har forvaltningen løbende fået henvendelser fra ansøgeren omkring udvikling af Odinsgade 4, som ligger umiddelbart syd for Vestergrave 18. Sinding & Co Ejendomsadministration A/S udvidede senere forespørgselen med Vestergrave 18 for at opnå et større projektområde. Sinding ønsker at anvende projektområdet til blandet bolig- og erhverv, hvor der er krav til opholdsarealer og parkering.

Økonomiudvalget indstillede, at der skulle give nedrivningstilladelse, men således at gadeforløbet bevares i en kommende lokalplan, samt at denne lokalplan skal omfatte hele kvarteret omkring Vestergrave/Laksetorvet/Hospitalsgade.

Borgmester Torben Hansen indledte med at konstatere, at det var en vanskelig sag, da området er af historisk betydning midt i den gamle del af Randers.

Sagen splitter byrådet

Anker Boje (Soc.dem) sagde, at Miljø- og Teknikudvalget har været på besøg flere gange, og som håndværker mente han ikke, at der ville være økonomi i at bevare det. Han henviste til et notat fra et ingeniørfirma, som viste, at det ville koste 3.650.000 kroner for at sat bygningen i stand, og samtidig opfylde kravene om brandbeskyttelse.

Karen Lagoni (Soc.dem) gik ind for at bevare den gamle handskefabrik, som hun karakteriserede som en del af byens identitet, og ville derfor gå imod partilinjen.

»Det her berører mange i Randers. Og jeg har det, så jeg gyser, når vi jævner noget med jorden, og f.eks. danner en ny bydel,« understregede hun.

Daniel Madié (Konservative) lagde vægt på det erhvervshistoriske perspektiv, hvor en erhvervskvinde kommer tilbage til Randers, og rehabiliterer en i forvejen god randersvirksomhed med et godt brand, men revitaliserer den på en helt vanvittig måde, med bl.a. nye produkter.

Foto: News Netavis, Randers

Erik Bo Andersen (Østbroen) rystede ikke på hånden, og var ikke i tvivl om, at bygningen skal rives ned. Han efterlyste løsninger på, hvordan der kunne findes midler til at drive det videre, og henviste til, at der nu er der en investor, som er villig til at gå ind og lave noget, som er rigtig flot.

Mogens Nyholm (Radikale) undrede sig over, at Socialdemokratiet har vendt på en tallerken i sagen. Han havde svært ved at forstå de socialdemokrater, som ville stemme for en nedrivning, når de stemte imod nedrivning af Valsemøllen i Niels Brocks Gade.

Christian Engelbrecht Pedersen (Soc.dem) gjorde klart, at han var imod en nedrivning. Handskefabrikken har været kendt i hele verden i mange hundrede år, og kunne oplyse, at både specielstyrker i militær og politi benytter randershandsker, fordi de er gode og solide. Når disse styrker har været udsendt til verdens brændpunkter, har øvrige landes styrker bemærket kvaliteten, og har efterfølgende bestilt randershandsker.

Lars Søgaard (V) henviste til ejendomsrettens ukrænkelighed, som han mente gjorde sig gældende i denne sag, og fandt det urimeligt at lægge byrder over på matrikelejeren. Derfor ville han og Venstre stemme for nedrivning, og for byfortætning og flere kunder til butikker i byen, samt endnu flere der vil benytte byens handelsliv.

Nick Zimmermann (DF) mente det ville være synd at rive den ikoniske bygning ned, fordi man ikke må glemme hvor man kommer fra, eller glemme byens historie.

Ellen Petersen (Soc.dem) stemte for at rive bygningen ned:

»Jeg stemmer med fornuft, og ikke med hjertet. Jeg er kommet i bygningen siden 1990, og kan stadig høre maskinerne og livet der er på en fabrik,« sagde hun.

Bo Ratz (Nye Borgerlige) forklarede, at partiet ville stemme imod, da det ud fra hans historiske opfattelse og historiske hjerte havde det svært ved, at når historiske bygninger bliver revet ned, så er de væk for altid, og kan ikke gøres om.

Rosa Lykke Yde (SF) gjorde gældende, at økonomi ikke er alt, og for hende og SF er det fattigt, hvis ikke man kan finde andre løsninger.

Ejendommen har tjent som domicil for den nu 210 år gamle Randers Handskefabrik fra 1931 til 2020, hvor den flyttede til Strømmen Stationsbygning.

For nedrivning stemte Venstre, Socialdemokratiet og Østbroen, som tilsammen har 18 mandater.

Imod stemte Karen Lagoni (Soc.dem), Christian Engelbrecht Pedersen (Soc.dem), Henriette Malland (ufg), SF, Velfærdslisten, Radikale, Enhedslisten, Beboerlisten, Nye Borgerlige og Konservative, som til sammen kunne mønstre 12 mandater.

Relaterede artikler

Nyeste artikler