4.1 C
Randers
lørdag, april 20, 2024

Hjerneskade – Danmark er for lille til store forskelle

Læserbrev af Iben Sønderup, folketingskandidat for Socialdemokratiet, Randers Sydkreds, Sjællandsgade 20, Randers

Uge 11 er international hjerneuge. Hjerneugen er en uge, hvor der verden over bliver sat fokus på hjernen – forskning i hjernen, hjernelidelser og de mennesker, der er berørt af hjerneskader.

På Hjernecenter Randers har der i ugens løb været en række arrangementer for hjerneskaderamte og deres pårørende.

WHO anslår, at der på verdensplan lever en milliard mennesker (1.000.000.000) med en neurologisk lidelse. Det er alle de mennesker, deres hjerner, deres kære og deres hverdag, hjerneugen handler om.

Jeg deltog i fællesspisning og et spændende foredrag om erhvervet hjerneskade, afholdt på Hjernecenter Randers.

Kim Erik Andersen, lokalformand for Hjerneskadeforeningen Sydsjælland, holdt foredraget ”Den professionelle hjerneskade”. Og hvorfor bruger Kim Erik Andersen så den overskrift til foredraget? Kim svarer: ”Ja, man er jo professionel når man får penge for det man er/gør og jeg er førtidspensionist og dermed prof!”

Det var spændende og tankevækkende at høre Kims personlige historie. Han fortalte levende om de blandede oplevelser i sundhedsvæsenet, og om hvilke fordomme og problemer, man støder på som hjerneskaderamt. For der er mange udfordringer, både for den ramte og for de pårørende.

Nogle af de fordomme, som ramte møder, er fx: »Du må jo være dum« eller »du gør det bare for at få opmærksomhed.« 

Kim tegnede dette billede af at være ramt af hjerneskade:
“Det er ligesom DR’s koncertsal. Hele salen er der. Alle stolene er der. Der er lys. Orkestret er klar på scenen. – Og det er det store orkester. MEN – der er bare ingen dirigent.”

Til arrangementet mødte jeg bl.a. et ægtepar, som var flyttet til Randers i 2019 og havde oplevet en kæmpe forskel på den kommune, de kom fra (på Sjælland) og Randers Kommune. I Randers blev hjælpen iværksat med det samme, og de var meget positivt overraskede og taknemlige.

I Randers Kommune har der i en årrække ikke været en hjernerystelseskoordinator (vi har en hjerneSKADEkoordinator, men det er noget andet, i hvert fald i Randers).

Mens jeg sad i byrådet, rejste jeg sagen, og det lykkedes: D. 1. april 2022 begynder den nyansatte hjernerystelseskoordinator i Randers Kommune. Jeg ser meget frem til at følge arbejdet og har store forventninger til den hjælp, det vil blive for de ramte. 
Men sagen skal jo også løftes på landspolitisk niveau – og nu er jeg jo folketingskandidat – så det bliver min næste opgave på dette område. 

Heldigvis har vores sundhedsminister præsenteret et spændende bud på en sundhedsreform, hvor et af elementerne er, at der skal være ens tilbud i kommunerne på sundhedsområdet. Det skal ikke være et lotteri af postnumre, hvor god en behandling, man får. Og det gælder selvfølgelig også på området for hjernerystelse og hjerneskade.

Danmark er for lille til store forskelle. Også på hjerneskadeområdet.

Relaterede artikler

Nyeste artikler