Til vinter vender skøjtebanen på Jens Otto Krags Plads tilbage. På byrådsmødet den 26. juni 2023 besluttede byrådet, at banen skal gennemgå en renovering og, at driftsaftalen med Underværket forlænges med et år.
For at kunne opstille skøjtebanen til efteråret, er der behov for en omfattende renovering af banen, da køleslangerne under banens bund skal skiftes. Samtidig er der i øjeblikket tvivl om den egentlige driftsøkonomi, som følge af uvisheden om de fremtidige el-priser. Sidste år var skøjtebanen lukket på grund af de høje energipriser.
Med byrådets beslutning, der følger Sundheds- Idræts- og Kulturudvalgets indstilling i sagen, vil Skøjtebanen nu blive renoveret og repareret for knap 250.000 kroner, så den er klar til at blive sat op på Jens Otto Krags Plads til december.
Samtidig skal det undersøges, hvordan klimaaftrykket samt kommunens økonomi i skøjtebanen kan mindskes, og hvad der kan være af alternative muligheder for aktiviteter på pladsen.
Endelig har byrådet besluttet, at Sundheds, Idræts og Kulturudvalget genbehandler sagen, hvis el-priserne igen stiger mærkbart op til vinteren 23/24. I den forbindelse skal det også undersøges, om der er mulighed for brugerbetaling.
Christina Kjærsgaard og Østbroen var imod skøjtebanen.
»Vi skal turde at prioritere andre folks penge. Vi har svømmehaller, der skal renoveres for rigtig mange penge, og vi har et idrætsanlæg i Dronningborg som er så nedslidt, at det ikke må bruges, og der er skoler, hvor det regner ind,« sagde hun, og bemærkede at vi må sætte tæring efter næring.
Det var et synspunkt, som Østbroen stod temmelig alene med. Kun Dansk Folkepartis Frank Nørgaard var enig.
»Bagsiden af medaljen har været lyssky elementer, som har forsøgt at sælge stoffer til nogle af de unge mennesker, som har opholdt sig på skøjtebanen,« sagde han.
Rosa Lykke Yde (SF) sagde, at den er et vigtigt et fællesskab for de unge mennesker som kommer i forbindelse med skøjtebanen.
Daniel Madié, Konservative mente, at der godt kunne bruges penge på skøjtebanen, fordi alt indendørs sport fik en hal 4 og det gik ud over nogle andre.
Mogens Nyholm (Radikale) konkluderede, at de mange besøgende beviser interessen for at stå på skøjter, og derfor ville han stemme for. I øvrigt mente han, at Randers burde have en skøjtehal.
Formand for Sundheds-, idræts- og kulturudvalget Louise Høeg, lagde vægt på, at skøjtebanen er et godt og trygt sted at komme for unge mennesker.
»Derfor skal vi glædes over at vi sikrer aktiviteter til børn og unge fremover,« sagde hun.
20.000 borgere på glatis
Skøjtebanen har 20 år på bagen, og i løbet af en typisk vintersæson er der omkring 20.000 besøgende på glat is på banen. Den samlede årlige udgift til at holde banen i drift anslår forvaltningen fremover vil ligge på 723.000 kroner eksklusiv udgifterne til renoveringen.
Alt efter hvor koldt det er om vinteren bliver der brugt cirka 150.000 kilowatt i løbet af en sæson på at holde banen frossen.
Er vinteren kold bliver der brugt mindre, mens der ved varmere temperaturer bliver brugt mere. Kommer temperaturen over 5 grader, kan banen ikke fryses, og i de perioder vil den være lukket. Ellers er skøjtebanen åben i perioden fra december til og med februar.