-6.4 C
Randers
tirsdag, november 28, 2023

Ingen PFAS-stoffer i vandet ved Verdo

Der er i øjeblikket stort fokus på de miljøskadelige fluorstoffer, PFAS, i de landsdækkende medier, da stofferne er blevet fundet hos flere vandforsyninger i Danmark.

For at undgå unødig bekymring hos Verdo’s kunder vil vi gerne slå fast, at der ikke er fundet PFAS-stoffer i vandet fra Verdo, oplyser presseansvarlig for Verdo Bjørn Olsen i en pressemeddelelse.

»Verdo begyndte at analysere drikkevandet for en række forskellige PFAS-stoffer tilbage i 2018. Der er ikke på noget tidspunkt gjort fund af PFAS-stoffer i Verdo’s drikkevand, og Verdo forventer heller ikke, at PFAS-stofferne senere vil give anledning til problemer, da der ikke umiddelbart er lokaliteter i nærheden af Verdo’s kildepladser, som har anvendt disse stoffer,« forklarer Bjørn Olsen.

Verdo opkøber i øvrigt skov og planter træer omkring kildepladserne for at beskytte drikkevandet, ligesom selskabet holder sine egne 400.000 m2 arealer giftfrie.

»Man kan altså trygt drikke vandet fra Verdo,« understreger Bjørn Olsen.

FAKTA

PFAS er en samlebetegnelse for en række fluorholdige og miljøfarlige stoffer. Verdo foretager fire gange årligt analyser af drikkevandet for at sikre den høje kvalitet. Som led i analysen undersøges vandet for også for PFAS-stofferne: PFOA, PFOS, PFNA og PFHxS, PFBS, PFOSA, 6:2 FTS, PFBA, PFPeA, PFHxA, PFHpA, og PFDA

Stofferne indgår også fremadrettet i den løbende kontrol af drikkevandets kvalitet.

Fundet af PFAS hos flere danske vandværker har givet anledning til stor bekymring, da stofferne er under mistanke for at kunne give en lang række sundhedsproblemer, herunder leverskader, nyreskader, kræftfremkaldende effekter, hormonforstyrrende effekter og påvirkning af immunsystemet.

Relaterede artikler

Nyeste artikler