4.2 C
Randers
torsdag, april 25, 2024

Jobcentrene skal lukkes

Som en del af det ny regeringsgrundlag, er det besluttet at landets jobcentre skal nedlægges

En af de private socialrådgivere, som har været allermest kritisk overfor jobcentrenes sagsbehandling er Maj Thorsen.

Hun er umiddelbart overrasket over beslutningen, men er også meget spændt på, hvad der træder i stedet for.

»Jeg har ikke været fortaler for, at jobcentrene skal lukkes, men derimod at der skal ske en stor omorganisering og en stor ændring i beskæftigelseslovgivningen,« siger hun.

»Det der har været det helt store problem, er de friheder, som nogle jobcentre har taget sig i forhold til lovgivningen. Jobcentrene kan stort set bryde loven i det omfang, de vil uden at kunne blive straffet for det,« påpeger Maj Thorsen.

Hun er samtidig fortaler for, at der skal være en afklaringsgaranti på højst tre år. Herefter skal der være et krav om en offentlig forsørgelse, eksempelvis i form af førtidspension.

»Hvis ikke der er en slutdato, så har vi de groteske sager, som varer 8-20 år,« fremhæver hun.

Hun pointerer, at der bør være et økonomisk incitament for kommunerne, til at afklare borgerne ordentligt og rettidigt. Som det er nu, er det billigere for kommunerne at de mennesker går på en midlertidig forsørgelse, og forsøger at presse så meget arbejdsevne ud af dem som muligt.

Hun mener, at eksperterne skal inddrages. Herunder f.eks. private socialrådgivere som har stor erfaring, men det kan også være fagforeningerne, mener Maj Thorsen

Socialrådgiver Maj Thorsen

Lukning er ikke uden problemer

Formand for beskæftigelsesudvalget i Randers Kommune, Bo Vestergaard (kons.) mener ikke, at det er jobcentrene, som er problemet, men den rigide og bureaukratiske lovgivning, som bevirker, at folk sander til i systemet. Det er politikerne på Christiansborg, som har lavet lovgivningen.

Han er skuffet over, at der ikke har været fokus på at gøre lovgivningen mere simpel og gennemskuelig samt vise jobcentrenes ansatte mere tillid.

»Derved kan der findes løsninger, som passer til den enkelte borger,« understreger Bo Vestergaard.

»Jeg kan forstå, at man gerne vil have bl.a. A-kasserne og fagforeninger til at løse opgaverne, men jeg er skeptisk ved at overlade det til private aktører, og fagforeningerne synes jeg har magt nok forvejen,« siger han, og tilføjer at han er bange for, at det hele stikker af.

Stadigvæk brug for rehabiliteringteams

»Der skal være nogle rehabiliteringsteams som skal sikre sig en vis grundighed i sagsgennemgang i bl.a. sager om tildeling af førtidspension og flexjobs,« påpeger han.

Det er vigtigt, at vi gør alt for at få så mange som muligt ud på arbejdsmarkedet i en eller anden form, som passer til det enkelte menneske, pointerer Bo Vestergaard , som samtidig mener, at der kommer til at mangle et alternativ til bl.a. de unge, som står udenfor dagpengesystemet, kontanthjælpsmodtagere, flygtninge m.v.

Bo Vestergaard (Kons.)

Relaterede artikler

Nyeste artikler