2 C
Randers
onsdag, februar 28, 2024

Karoline er 17 år, ordblind og fast bruger af biblioteket

17-årige Karoline Kornerup er en ivrig låner, flittig læser og ordblind. Hun er med, når Randers Bibliotek holder temadag om ordblindhed – en dag, som er rigtig vigtig for ordblinde som Karoline.

17-årige Karoline Kornerup er en af de ordblinde læsere, der besøger Randers Bibliotek ofte.

»Jeg læser en del bøger og bruger biblioteket til at hente fysiske bøger. Jeg læser meget blandet, men mest realistiske bøger og Young Adult,« fortælle Karoline Kornerup.

Men det har ikke altid været nemt for Karoline Kornerup at læse. Siden skolestart havde hun mange vanskeligheder ved at læse.

»Før jeg fandt ud af, at jeg var ordblind, kunne jeg slet ikke læse noget. De nemmeste tekster kunne jeg ikke komme igennem, diktater var rigtig svære, og det var svært at komme igennem skoledagen,« fortæller Karoline Kornerup.

I 3. klasse bliver Karoline screenet for ordblindhed og får via skolens støttecenter hjælp til at læse.

Karoline Kornerup læser i dag helt almindelige bøger, som hendes jævnaldrende også læser. Hun går på HF i Randers og bruger her de hjælpemidler, hun har brugt gennem hele skoletiden. Hun mærker dog, hvor vigtigt det er, at blive ved med at læse af lyst.

»Jeg træner min hjerne til at huske ord, og da jeg var på efterskole læste jeg ikke så meget, så her på HF skal jeg lige træne det op igen. Jeg er nødt til at vedligeholde det,« fortæller Karoline Kornerup. 

Kom til temadag på Randers Bibliotek
Randers Bibliotek holder ordblindetemadag den 6. oktober, hvor ordblinde elever fra 4. klasse og op til ungdomsuddannelserne kommer ind på biblioteket til oplæg og workshops.

Om eftermiddagen vil der være åbent for alle. Her vil ordblinde mentor Christian Bock og Ronnie Andersen, der er forfatter og ordblind fortælle om emnet. Der vil også være en kort BookTalk med Signe Winther Brinkmann og Susanne Brandt Nielsen fra Randers Bibliotek.

Karoline Kornerup vil også være til ordblindetemadagen på Randers Bibliotek den 6. oktober, og det er for hende vigtigt, at ordblinde kan mødes til denne temadag. 

»Det er rigtig godt med en temadag, for det var der ikke, da jeg var mindre. Da man var mindre, følte man sig dum. Jeg var den eneste ordblinde, mens jeg gik i folkeskolen. Det var først, da jeg kom i efterskole, at jeg mødte andre ordblinde,« fortæller Karoline Kornerup.

Fakta: Ordblindhed på biblioteket
● Randers Bibliotek tilbyder længere udlånstid på bøger, hvis man er ordblind

● I underetagen på hovedbiblioteket kan man finde et område, der er specielt indrettet med hyggelige møbler og god plads til de mange lette materialer og lydbøger.

● Randers Bibliotek har nogle skønne og søde læsehunde til rådighed, hvis dit barn brug for at læse for en rolig lytter. 

Se mere på randersbib.dk/laesehunden

Relaterede artikler

Nyeste artikler