6.4 C
Randers
fredag, april 26, 2024

Kom helt tæt på historien om gestapo-tolken Harvy Jensen

Nu kan du få indblik i en af de mest komplekse skikkelser under besættelsen, når Museum Østjylland inviterer på historisk byvandring i Randers.

Omdrejningspunktet er den danske gestapo-tolk Harvy Jensen, der som ansat ved Gestapo deltog i anholdelser og afhøringer af modstandsfolk. Siden skiftede han side og leverede viden, der hjalp modstandsfolk med at flygte, inden de blev anholdt af Gestapo.

Harvy Jensen var stikker og betroet gestapo-tolk med mange menneskeliv på samvittigheden. Han endte med at levere uvurderlig viden til modstandsbevægelsen. Du kan høre om hans rolle i arrestationen af sabotørerne, som deltog i sprængning af Langåbroerne samt Hvidstengruppen.

På byvandringen besøger du steder, som har dannet ramme om nogle af de mest skæbnesvangre begivenheder under besættelsen. Der vil både blive tegnet et billede af Harvy Jensens handlinger, hans person og hans vej ind og ud af Gestapo.

Det er museumsinspektør Simon Ryvang True, der med udgangspunkt i omfangsrige retsdokumenter fortæller om manden, der hjalp det hemmelige tyske politi, Gestapo, med at optrævle modstandsgrupper i det østjyske.

Gestapo drev klapjagt

Fra november 1943 til oktober 1944 var Harvy Jensen tilknyttet Gestapo, som førte klapjagt på de randrusianske modstandsfolk.

»Harvy Jensen blev tilknyttet Gestapo i, hvad der må siges at være deres storhedstid i Danmark. Modstandsfolkene var ikke forberedte på, hvad der ramte dem, da Gestapo kom til landet i sensommeren 1943. Det fik derfor tragiske konsekvenser, og mange modstandsgrupper blev optrævlede, og modstandsfolk fængslede og henrettede,« fortæller Simon Ryvang True.

Anholdelse på anholdelse

Turen byder på beretninger fra tidligere modstandsfolk og deres pårørende og på historier om mødet med Harvy Jensen og Gestapo ved de skæbnesvangre anholdelser.

»Når man i dag passerer gamle ejendomme i Randers, aner man ikke, at flere af dem har dannet ramme om anholdelser, hvor det var sidste gang, forældre så deres søn, koner deres mænd eller børn deres fædre. Harvy Jensen deltog i en hel del af disse anholdelser, og selvom han ikke var en ledende skikkelse, førte han sig alligevel frem. Det glemte vidnerne ikke efter befrielsen, da retsopgøret begyndte,« fortæller museumsinspektøren, som opfordrer deltagerne på turen til at dele deres egne anekdoter og familiehistorier om besættelsen i Randers.

Han vidste for meget

I januar 1944 stødte Harvy Jensen ind i problemer. Det tyske sikkerhedspoliti opdagede, at han var gift med en halvjøde, som han havde mødt i Berlin. Det førte en længere sag med sig, der endte med, at Harvy Jensen blev opsagt ved Gestapo i sommeren 1944.

»Den øverste leder hos Gestapo i Aarhus var betænkelig ved hele affæren. Dels anså han Jensen som en god medarbejder, dels var han bekymret over at løslade en mand med hans viden,« fortæller Simon Ryvang True og tilføjer, at bekymringen i høj grad var berettiget, om end af andre årsager.

Historien er kompleks

Allerede i foråret 1944 blev Harvy Jensen kontaktet af modstandsbevægelsen. De søgte en mand hos Gestapo, der kunne skaffe viden om anholdelser. Harvy Jensen indvilligede i at samarbejde, og den jyske modtagechef Anton Toldstrup forklarede efter befrielsen, at Jensen leverede uvurderlig viden til modstandsbevægelsen.

»Det var uden tvivl medvirkende til, at Harvy Jensen ikke blev dømt til døden. Siden har man diskuteret hans motiver for at samarbejde. Men uanset hans bevæggrunde er historien interessant og rummer en kompleksitet, der ofte er blevet glemt i efterkrigstiden,« slutter Simon Ryvang True.

Byvandringen er cirka 2,5 kilometer lang.

Byvandring: I hælene på gestapo-tolken Harvy Jensen, tirsdag den 23. maj 2023 kl. 18.30 – 19.30.
Mødested: Foran Kulturhuset, Stemannsgade 2, 8900 Randers C.
Billet 50 kr.

Relaterede artikler

Nyeste artikler