2.4 C
Randers
lørdag, november 23, 2024

Krondiamantbryllup: Grethe og Harald Annesen har været gift i 65 år

Den 27. juli 1958 lød bryllupsklokkerne i Sødring Kirke. Her fik Harald sin Grethe, og kan dermed fejre krondiamantbryllup i år.

Der var amoriner i luften da Grethe Levring Annesen og Harald Due Annesen mødte hinanden første gang i Sødring, da Grethe solgte øl til karlene, som kom til købmanden. Siden da, har de holdt sammen i tykt og tyndt.

I dag er Grethe 86 år, og Harald er halvanden måned yngre. »Det praler han hele tiden med,« griner Grethe.

De kom begge ud af skolen som 14-årige, og kom ud og tjene, og da Grethe var 17 år kom hun i lære ved købmanden i Sødring, hvor hun også blev udlært.

Harald kom ud og tjene på små gårde som 14-årig som bondekarl. Han lægger vægt på at blive benævnt bondekarl, og som sådan slog han sine triller indtil han mødte Grethe.

Han kom på en herregård som 18-årig, hvorefter han kom til England for at arbejde på en stor farm. Da han kom hjem, blev han ansat som forkarl hos den samme bestyre som han arbejde for inden han rejste, som imidlertid var flyttet til Sødring Holm Gods.

Grethes bror arbejdede på samme gods, og han fik Harald med til at spille dilettant. Her skulle han spille hovedrollen i ”Den farende svend,” hvor han fik gården og datteren.

Grethe spillede rollen som datteren.

»Jeg har nok gået for meget op i rollen, for jeg er ikke kommet af med hende siden,« siger Harald med et glimt i øjet.

Senere blev Harald indkaldt til militæret, hvor han aftjente sin værnepligt ved Livgarden, og da bryllup stod i Sødring kirke, var han iført sin flotte uniform. Han ville gerne have båret en bjørneskindshue, men det kunne han ikke få tilladelse til.

De første 13 år var Grethe hjemme og passe børnene, hvorefter hun igen kom på arbejdsmarkedet.

Harald fandt arbejde ved DSB som arbejdsmand, hvor han var ansat i 39 år, og Grethe blev også ansat ved DSB der havde kontor på posthuset i Hinnerup, hvor hun var i 10 år, hvorefter hun i 5 år var på godsterminalen ved DSB i Aarhus.

Grethe ville gerne være selvstændige, og derfor åbnede hun en sportsforretning i Hinnerup, som hun drev i godt 10, hvorefter de begge gik på efterløn. Sammenlagt boede de i Hinnerup i 49 år.

Harald begyndte at bokse som 14-årig, og med sit kendskab til boksning gav det ham bijobs som udsmider på de små værtshuse nær havnen i Aarhus. Hans robuste statur gav respekt blandt gæsterne. Var der optræk til ballade, blev Harald tilkaldt, og straks var roen genoprettet. 

Desuden har Harald spillet meget harmonika, og for sin første løn købte han en femradet harmonika. Blandt andet spillede han ”suppe-steg-is” til familiefester, og underholdt også på plejehjem.

Med god støtte fra Grethe startede Harald en folkedanserforening. En interesse de delte som bl.a. bragte dem til Frankrig, hvor de gav opvisning på selveste Bastilledagen.

Opskrift på et godt ægteskab

»Vi finder os i lidt af hvert fra hinanden, og så har vi en gensidig respekt og accept,« siger parret samstemmende.

»I dag er det helt andre tider, hvor begge parter skal arbejde, børn skal af sted til skole, og i en travl hverdag, kan der nemt opstå gnidninger,« siger Harald, og tilføjer:

»Jeg synes, de først og fremmest skal tænke på børnene, og så kan de tænke på dem selv bagefter. Den gang tænkte vi først og fremmest på børnene, og det har selvfølgelig også haft betydning,« mener han.

»Det har ikke været en dans på roser, at være gift med Grethe i 65 år,« siger Harald med et drillende blik over på Grethe. »Men det har det nok heller ikke med mig,« tilføjer han med et smil.

»Da vi blev gift var der lyn og torden. Det har der selvfølgelig også været i vores ægteskab som i alle andre ægteskaber, men intet er så godt, som solskin efter tordenvejr,« understreger Grethe.

Deres dør har altid stået åben for alle, og deres hjem kan bedst beskrives, som i sangen ”Her i vores hus er glæde, her i vores hus er fest.” Der var hele tiden musik og sang, og alle vidste, at der altid skete noget, når de besøgte Grethe og Harald. 

Helbredet er ikke, hvad det har været

De har begge været aktive indtil for et par år siden. Grethe har gået til yoga, og har gjort i 25 år. Oveni købet med de samme kvinder. Men nu begynder helbredet at drille for dem begge to.

For seks år siden flyttede de i en lejlighed på Rødkildevej i Randers. I begyndelsen tog Harald ofte sin harmonika frem, og gav et par numre nede på græsset ved fællesbordet. Men den tid er desværre forbi.

Grethe laver stadigvæk selv mad og gør selv rent.

»Hvis ikke jeg laver maden, vil Harald ikke have den,« fortæller Grethe. De har prøvet at købe færdiglavet mad, men det faldt ikke i Haralds smag.

Telegram fra dronningen

Ved bl.a. diamantbryllup og krondiamantbryllup sender Dronningen et telegram med lykønskninger til parrene.

Selvom de allerede fik en hilsen fra majestæten for fem år siden, da de fejrede diamantbryllup, sætter de pris på at få endnu en hilsen fra dronningen.

Da Dronning Margrethe var kronprinsesse og fyldte 18 år, stod Harald vagt for hende og hendes gæster ved Amalienborg.

Kærligheden består

De har haft det sjovt sammen, og driller hinanden. Det er tydeligt, at de har været sammen i mange år, og kender hinanden rigtig godt efter 65 års ægteskab.

Selvom det tordnede og lynede, mens brylluppet stod på, har solen skinnet på dem siden: De har fået tre børn, 11 børnebørn og 18 oldebørn.

Parret fejrer begivenheden sammen med familien under private former.

Grethe -og Harald Annesen den 27. juli 1958

Relaterede artikler

Nyeste artikler