13.1 C
Randers
lørdag, september 23, 2023

Kunst skal flytte vaner

Randers Kommune, Randers Kunstmuseum og FGU Østjylland har fået støtte af Statens Kunstfond til et utraditionelt samarbejde, der skal sætte fokus på forbrug og affald. Støtten er øremærket til at ansætte billedkunstner Anni Holm, der skal arbejde med at synliggøre vores forbrug på nye måder.

Et nyt samarbejde på tværs af kunst, kommune og uddannelse skal være med til at skabe opmærksomhed om sammenhængen mellem forbrug og affald. Støtten på 648.000 kr. fra Statens Kunstfond går til at ansætte en kunstner i 18 måneder. Og for borgmester Torben Hansen går det utraditionelle samarbejde godt i spænd med visionerne i kommunen.

I Randers Kommune er FN’s Verdensmål og et liv med mindre affald to stærke pejlemærker. I samarbejdet bruger vi kunsten til at sætte fokus på den måde, vi forbruger og skaber affald på. Vi ved, at kunst kan være med til at vække følelser eller skabe dialog, og vi skal have gang i samtalerne om forbrug og konsekvenserne heraf. Det handler om at skabe forandring og nye vaner hos os selv, hos vores børn og unge mennesker,” forklarer Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune.

Det uventede møde mellem kunst og affald skal gennem en række kunstprojekter introducere og afprøve nogle nye tanker og arbejdsmetoder i arbejdet med affaldsminimering, bæredygtighed og FN´s verdensmål. Mange børn, unge og voksne vil gennem projektperioden blive inviteret til at medvirke aktivt i udviklingen af projekterne og der planlægges en række pop-up udstillinger i det offentlige rum.

En hjertesag for Randerskunstneren

Anni Holm vender hjem til rødderne på Randers-egnen i forbindelse med projektet, der ifølge kunstneren taler ind i en vigtig dagsorden.

»I Danmark er vi et af de mest ressourceforbrugende og klimabelastende lande i verden målt per indbygger. Hvis resten af verden levede og forbrugte som os, skulle vi bruge over fire jordkloder. Selv om vi bliver bedre til at genanvende affald, er nøglen til den bæredygtige omstilling helt at undgå, at ressourcerne bliver til affald i første omgang. Ved brug af kunsten kan vi komme helt tæt på og få sat overforbruget i perspektiv. Sammen skal vi gå på opdagelse i, analysere og stiller kritiske spørgsmål til vores personlige og kollektive ressourceforbrug. Vi skal indsamle og kuratere materialer og skabe billed-, skulptur- og installationskunst i fællesskab. Vi sanseliggør det henkastede og åbner op for nye dialoger omkring fremtidens affald og bæredygtige forbrug.«

Vær medskaber i Randers Festuge

Allerede i Randers Festuge popper Anni Holm op på Jens Otto Krags Plads. Her tager hun fat på de 500 kg tekstiler der kasseres hver eneste dag i Randers Kommune. Hun inviterer os alle til at væve dem om til farverige klimatapeter. Man kan deltage i vævningen at et stort klimatapet eller væve på flere mindre cirkulære tapeter opspændt på kasserede hulahopringe. Hver dag i løbet af Randers Festuge leveres 500 kg. tøj på pladsen, så med mindre rigtige mange deltager og forvandler det henkastede tøj til tæpper vil bunken af tekstiler vokse til et bjerg! Anni Holm inviterer også alle til lede efter tøj til sig selv eller til upcycling i tøjbjerget. På pladsen kan man også opleve et stort klimatapet vævet af de unge fra FGU Østjylland.

randersfestuge.dk bliver alle arrangementerne ved årets festuge offentliggjort. Randers Festuge 2023 afholdes i dagene 11.-19. august. Her er hele byen vært for en fest, der bliver skabt i fællesskab og for hinanden. Det bliver ni dage med omkring 500 forskellige arrangementer, kulturoplevelser, musik, kunst, fællesskab og bevægelse.

Om Anni Holm

Anni Holm er konceptkunstner og arbejder med fotografi, installation og performance. Hun er født og opvokset i Randers Kommune, men har de sidste godt 20 år boet og arbejdet i Chicago. Hun er særligt anerkendt for sine mange deltagelsesbaserede projekter, for eksempel projektet Sprogtæpper til Sigrids Stue i Brabrand, hvor hun flettede farverige sprogtæpper i dialog med beboerne i Gellerupparken.

Relaterede artikler

Nyeste artikler