7 C
Randers
mandag, april 29, 2024

Kunstudstilling i Langå

Kunstner Karl Heinz Boserup har efter 47 år solgt sit værksted i Jebjerg, og er nu flyttet til Langå. Hele december måned kan man opleve hans værker i Kultur i Langaa

Mange værker har stået opmagasineret men nu er de udstillet. En af skulpturerne er hans første. Den består af resterne af hans svendestykke, en trebenet aftrækker. Skulpturen er ikke til salg men skal selvfølgelig med.

I dag bor Karl Heinz i sin hyggelige bolig i Langå, uden plads til stor kunstnerisk udfoldelse, siger han.

»Men jeg holder af at tegne, og på den måde kan man sige at ringen er sluttet,« siger han.

Karl Heinz kom som barn i gang med maleriet, da hans storebror kom i lære som farvehandler og gav Karls Heinz malergrej i julegave. I 1961 begyndte han at gå til undervisning hos en maler på aftenskole i Randers. Efter sin soldatertid holdt han en længere pause fra maleriet, men midt i 1970’erne vendte han tilbage og meldte sig til et toårigt kursus i tegning og maleri.

Foto: Jan Boserup

Det blev mere og mere skulptur

Udstillingen viser et bredt udsnit af de værker, Karl-Heinz Boserup har skabt gennem mere end 60 år. Han er egentlig uddannet smed og maskinarbejder på Dronningborg og har blandt andet arbejdet hos Thrige og som værkfører og som faglærer på AMU-centret i Viborg. Han har undervist på Grundfos og Danfos i bl.a. måleteknikker og sikkerhed.

Det har skulle været sjovt alt sammen

I 1980’erne var han med til at stifte kunstnergruppen Palaur (navnet kommer af “Paletter i Laurbjerg”) med blandt andre Allan Axelsen og Carsten Poulsen.

»Det blev mere seriøst, og jeg slap ind på Kunstnernes Påskeudstilling i Aarhus,« fortæller Boserup, som siden har deltaget i otte censurerede udstillinger. Han udstillede også mange andre steder, bl.a. i Hamborg.

»Jeg havde allerede arbejdet med skulptur lidt indimellem som ung – mest skrammelskulpturer – og så blev det mere og mere skulptur,« forklarer han.

Foto: Jan Boserup

Karl Heinz Boserup har udført omkring 15 udsmykninger i det offentlige rum. Han har blandt andet solgt større værker til Norddjurs Kommune, Køge og Frederikshavn – og har også været med i en skulpturpark i Ørsted.

I Langå har Karl Heinz bl.a. undervist på Ungdomsskolen i Læder & Skind.

»På et tidspunkt kom jeg til at lave fugle. Den største skulptur består af 101 fugle. Det er et primtal, så den kan ikke deles,« siger han og tilføjer, at kobberfuglene meget bevidst er lidt rå og upolerede i udtrykket. Men de flyver. Mange Langå borgere har Boserups fugle i vindueskarmen.

Andre værker illustrerer hans store passion for hundetræning. Først var det schæferhunde, senere gravhunde.

»Det har sku været sjovt alt sammen« siger Karl Heinz, og han har altid været frisk til at prøve noget nyt.

I dag er Karl Heinz Boserup medlem af Proff-Randers, en gruppe professionelle kunstnere og kunsthåndværkere, som holder fælles udstillinger og han har just været med i en udstilling i Randers.

Vi skal gøre det vi har lyst til og selv bestemme

Men lige nu gælder det udstillingen i Langå og der vil være værker fra alle årene, såvel malerier som skulpturer. Udstillingen består af udvalgte arbejder fra over 60 års kunstnerisk virke, dog med hovedvægt på nutiden. Malerier i stærke farver og skulpturer i mange udformninger.

Der er fri adgang til udstillingen gennem Langå Bibliotek, Kulturhuset. Der er åbent mandag – fredag i bibliotekets bemandede åbningstid. Udstillingen kan ses indtil den 30. december.

De fleste i Langå kender Karl Heinz. De møder ham derude på hans daglige gåture i byen og i naturen. Mindst 7 km dagligt bliver det til, og han holder sig i form og frisk. Han er altid god for en anekdote eller to fra sit lange kunstnerliv, og som han siger: »Vi skal gøre det vi har lyst til og selv bestemme.«

I sommeren 1985 var Karl Heinz Boserup i øvrigt medstifter af Langå Kunstforening. Det begyndte med udstillinger i det store lokale ved siden af Byrådssalen og han var foreningens formand det første år. »I kan godt glæde jer, for jeg kommer igen, når jeg fylder 90 og 100 år,« lover Karl Heinz

Foto: Jan Boserup

Relaterede artikler

Nyeste artikler