Arbejdstilsynet har givet skolen endnu et påbud om psykisk arbejdsmiljø
Tilsynet pålægger skolen at sikre, at arbejdet planlægges, tilrettelægges og udføres så kombinationen af vold og høje følelsesmæssige krav ikke forringer ansattes sikkerhed og sundhed på kort eller lang sigt.
Påbuddet gælder 9. årgang og skal efterkommes senest 15. april 2024.
Det oplyser direktør for Børn og Skole Carsten Otte i en mail til byrådet.
Det indgår også i tilsynets vurdering, at der er forværrende faktorer i arbejdsmiljøet i form af krænkende handlinger fra kolleger i form af uventede verbale overfusninger foran elever og bagtalelser fra kollegaer, ligesom fem ansatte har oplevet at få ondskabsfulde sedler. Det er politianmeldt, men afsenderen er ikke fundet.
»Det bidrager til utryghed og vagtsomhed i personalegruppen,« skriver Carsten Otte yderligere.
Arbejdstilsynet bemærker også, at de ansatte oplyser, at kombinationen af høje følelsesmæssige krav og arbejdsbetinget vold gennem længere tid har medført alvorlige stresssymptomer.
Påbuddet er begrundet i, at Arbejdstilsynet vurderer, at arbejdet med 9. årgang endnu ikke er planlagt, tilrettelagt og udført så det er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt, og det indgår også i vurderingen, at de ansatte oplever, at den chikanerende og udadreagerende adfærd er eskaleret yderligere efter strakspåbuddet af den 27. oktober 2023. En eskalering som ledelsen ikke kan genkende. Arbejdstilsynet mener derfor, at der er forskel på elevernes adfærd alt efter om ledelsen er til stede eller ej, skriver direktøren.
Arbejdstilsynet vurderer, at Rismølleskolen har efterkommet strakspåbuddet af 27. oktober 2023 og, at den akutte risiko for medarbejdernes arbejdsmiljø er forebygget.
Her lægger Arbejdstilsynet vægt på, at Rismølleskolen havde iværksat de tiltag om forebyggelse, som man med rimelighed kan forvente, at virksomheden kan iværksætte og implementere straks.
Men skolen har fortsat ikke forebygget risikoen for at blive syg af kombinationen af arbejdsrelateret vold og høje følelsesmæssige krav over længere tids eksponering, hedder det videre i mailen til byrådet.
Det nye påbud lyder derfor, at Rismølleskolen skal sikre, at arbejdet planlægges, tilrettelægges og udføres så kombinationen af vold og høje følelsesmæssige krav ikke forringer ansattes sikkerhed og sundhed på kort eller lang sigt. Påbuddet gælder 9. årgang og skal efterkommes senest 15. april 2024.
Påbuddet er begrundet i, at Arbejdstilsynet vurderer, at arbejdet med 9. årgang endnu ikke er planlagt, tilrettelagt og udført så det er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt, og det indgår også i vurderingen, at de ansatte oplever, at den chikanerende og udadreagerende adfærd er eskaleret yderligere efter strakspåbuddet af den 27. oktober 2023. En eskalering som ledelsen ikke kan genkende. Arbejdstilsynet mener derfor, at der er forskel på elevernes adfærd alt efter om ledelsen er til stede eller ej.
Dog bemærker Arbejdstilsynet også, at de ansatte oplyser, at kombinationen af høje følelsesmæssige krav og arbejdsbetinget vold gennem længere tid har medført alvorlige stresssymptomer.