18 C
Randers
søndag, april 28, 2024

Musikkens mysterium

Randers Kammerorkesters skotskfødte dirigent, David Riddell, står på dirigentpodiet, når tre britiske orkesterværker står på programmet onsdag den 25. oktober 2023 kl. 19.30.

I samarbejde med Det Jyske Musikkonservatorium spiller Randers Kammerorkester Edward Elgars musikalske mysterium – Enigma-variationer – Malcolm Arnolds Little Suite nr. 1 og den skotske Hamish Maccunns ”The Land of the Mountain and the Flood”.

En gådefuld mystik

Der hviler en gådefuld mystik over Edward Elgars Enigma-variationer. Værket begynder med en melodi, der derefter optræder i fjorten forskellige udgaver. Hver enkelt sats maler et musikalsk portræt af en af Elgars nære venner med vidt forskellige personligheder og temperamenter. Den mest berømte af satserne med titlen Nimrod blev med sit stærke og inderlige udtryk spillet ved Prinsesse Dianas begravelse i 1997. Ind imellem tonerne gemte Elgar en gåde og et svar på gåden. Men selv om mange har forsøgt, har ingen kunnet gennemskue både gåden og svaret.

Det skotske land

Koncerten begynder med den skotske Hamish Maccunns koncertouverture ”The Land of the Mountain and the Flood”, der er en smuk og dybtfølt kærlighedserklæring til det skotske land. I musikken møder man både det barske højland og det mere venlige og imødekommende lavland. Hamish Maccunn var kun 18 år gammel, da han komponerede værket i 1887 med stærk inspiration fra den tyske Felix Mendelssohn.

Filmkomponist

Det tredje værk på programmet er Little Suite nr. 1 af Malcolm Arnold. Den engelske komponist, der begyndte sin karriere som trompetist i London Philharmonic Orchestra, komponerede ni symfonier, men er især kendt for musikken til film som ”Broen over floden Kwai” og ”David Copperfield”.

Relaterede artikler

Nyeste artikler