Kom med ind i de mest afsides kroge af det menneskelige sind. Når efteråret rammer Danmark, og dagene bliver mørkere og kortere, har Teatergrad og Randers Teater premiere på den nye true crime-forestilling ”Når mørket falder på”.
Fascinationen af mordgåder, kriminalstof og tv-krimier har aldrig været større, og vi sluger både de virkelige og fiktive gys med iver og nysgerrighed.
I ”Når mørket falder på” løfter vi blikket fra gerningsmand og offer, og stiller i stedet skarpt på alle dem, der måske ikke er direkte involverede, men som alligevel har en plads i fortællingen. Forestillingen kredser især om de psykologiske, sociale og samfundsmæssige mekanismer, der går forud for en forbrydelse, og som også er en del af efterspillet. Et efterspil der ofte lægges frem for offentligheden, og som med de seneste års true crime-bølge tillader alle at agere efterforsker, og dissekere detaljerne med kollegaerne i frokostpausen.
»Med afsæt i to virkelige hændelser forsøger vi at reflektere over vores egen rolle i samfundet og vores fælles ansvar. Hvad gør vi, hvis vi selv ender i en situation, hvor vi kan gøre noget aktivt for at hjælpe nogle mennesker, der er ude på et sidespor? Når vi hører en grædende kvinde inde hos naboen og godt ved, at hun ikke græder af glæde. Går vi så ind og banker på? Eller lader vi stå til, fordi vi ikke vil risikere at være til besvær?« spørger teaterleder for Teatergrad, Christine Worre Kann.
Forestillingen forsøger ikke om at pege fingre eller give samfundet skylden. Forhåbentlig vil publikum gøre sig nogle overvejelser om, hvad ens egen reaktion ville være både som beskuer, men også som aktør i periferien. De to udvalgte sager stiller blandt andet skarpt på forløbet op til et mord og spørger, hvad det er for nogle mekanismer i velfærdssamfundet, der måske har svigtet, og hvorfor. Og ligeledes hvordan et helt lokalsamfund involveres og infiltreres, da en pige forsvinder på vej hjem fra skole. Hvad stiller man op med alt sin vrede, fortvivlelse og afmagt, og hvem vender man det imod?
»Vi elsker at fortælle historier om, hvad det vil sige at være menneske og den følelsesmæssige kompleksitet, der følger med det. Og vi skal også kunne beskæftige os med den virkelig mørke side af mennesket. Her undersøger vi, hvad det er for nogle tanker, følelser og reaktionsmønstre, der går i gang i mennesker, der på en eller anden måde er involveret i den ultimative forbrydelse,« siger teaterdirektør for Randers Teater, Peter Westphael.
”Når mørket falder på” tager afsæt i virkelige hændelser, er det også naturligt at publikum skal ud af teatersalens trygge mørke. I Randers bliver publikum inviteret indenfor i Østre Kapel på Østre Kirkegård. I København spiller forestillingen i første omgang i Hans Egedes Kirke og siden på Politimuseet, hvor publikum får en unik mulighed for at kombinere forestillingen med et indblik i historiske mordsager og opklaringsarbejde.
I Randers løber forestillingen fra 7. – 11. november samt 21. – 25. november. Begge forestillinger finder sted i Østre Kapel, Randers.
Medvirkende
● Julie Riis Hansen, Daniel Bevensee
● Instruktør Pelle Nordhøj Kann
● Dramatiker Julie Petrine Glargaard
● Dramaturg Tine Eibye, Christine Worre Kann
● Komponist Marie Louise von Bülow
● Scenograf Nikolaj Heiselberg Trap
● Forestillingsleder Josefine Bitsch