Tværfagligt samarbejde har sikret, at personer med demens og deres pårørende i årets løb har fået naturoplevelser på Randers Naturcenter. Tiltaget har været en stor succes.
Gåtur med fuglekig, suppe over bål og julepynt af naturmaterialer. Det er blot nogle af de aktiviteter, der i løbet af året har været for personer med demens og deres pårørende på Naturcenter Randers. I alt tretten arrangementer er det blevet til i årets løb, og det har været en stor succes.
»Vi har haft en rigtig god sæson, hvor vi har formået at finde aktiviteter, der tiltrækker personer med demens og deres pårørende. Det har betydet meget, at man har kunnet komme som par og både få en naturoplevelse sammen og samtidig tale med andre, der er i en lignende situation,« siger Jette Baagøe Jensen, demenskonsulent i Randers Kommune og fortæller, at mange af parrene er kommet til alle arrangementerne.
Naturoplevelse og fællesskab
Arrangementerne har fundet sted fra april til december og varet i to timer. Den første time har været en fælles naturoplevelse, hvor parrene har lavet en aktivitet sammen, for eksempel et foderbræt, mens en naturvejleder har fortalt om naturen. I den anden time har deltagerne kunnet tale med andre i samme situation. Her har der også været en demenskoordinator eller en demenskonsulent, som deltagerne kunne sparre med ved behov.
»Mange af de ting vi laver her på naturcentret, kan vi bruge til rigtig mange forskellige målgrupper, og det er glædeligt at se, hvordan naturoplevelser også gør en forskel for personer med demens. Natur betyder meget for mange, og mange af dem, der er kommet til arrangementerne, har interesseret sig for natur en stor del af livet,« siger Helle Marie Taastrøm, naturcenterleder på Randers Naturcenter.
Og det er ikke tilfældigt, at der hver gang både har været en faglig og en social del.
»Vi ved, at selvom hjernen bliver påvirket af demens, har vi i samme grad brug for oplevelser, hvor både læring og socialt samvær er i fokus. Med den her slags tiltag får pårørende også blik for, hvad deres partner kan og ikke kan i forhold til andre personer med demens. Den viden er vigtigt at få, så man kan se og være sammen om de forandringer, der sker,« siger Jette Baagøe Jensen.
Tværfagligt samarbejde har været afgørende
Samarbejdet mellem demensområdet og Randers Naturcenter startede, da Randers Kommune blev demensvenlig kommune i 2017. Her blev man på naturcentret interesseret i, hvordan nogle af de aktiviteter de i forvejen har til skoler og familier også kan være gavnlige for personer med demens. I første omgang blev det til arrangementer kun for pårørende, men de blev udvidet, så det blev et tilbud til par, hvor den ene har demens.
»Det er fedt, at vi gennem et tværfagligt samarbejde har kunnet stable et tiltag som det her på benene. Det er vigtigt, at vi kombinerer vores forskellig viden og ressourcer, så vi kan give borgerne i kommunen nogle forskelligartede tilbud, der gør en forskel. Der har været god tilslutning til naturoplevelserne for personer med demens, og derfor fortsætter vi også med det i 2024,« siger Helle Marie Taastrøm og fortsætter:
»Ligesom de tidligere år laver vi i 2024 naturoplevelserne ud fra vores eksisterende aktivitetskatalog, og så har vi meget fokus på, at der skal være et hands-on element, fordi vi ved, hvor vigtigt det er at lave en håndgribelig opgave sammen.«
Naturoplevelser til personer med demens og deres pårørende blev lanceret i 2022. Indtil videre er der planlagt 14 naturoplevelser fra februar 2024 og frem, men håbet er, at der kommer endnu flere i løbet af året.