15.2 C
Randers
lørdag, juni 22, 2024

Nøglekort på vej i papirkurven: NemID bliver til MitID

Allerede fra morgenstunden har omkring 70.000 danskere fået besked i deres e-boks om, at de nu kan downloade og tilmelde sig den spritnye MitID-app og dermed være de første til at tage det nye digitale værn i brug på det store internet.

Over de næste måneder vil landets over fem millioner borgere få besked om, at det nu er tid til at oprette sig i MitID-universet.

Med MitID styrker vi det digitale Danmark og sikrer, at vi fortsat kan færdes trygt på nettet med vores digitale ID. Nu begynder overgangen til MitID, hvor flere end fem millioner borgere over de kommende måneder skal begynde at tage det nye ID i brug – og det skal være en tryg oplevelse for alle. Derfor får alle NemID-brugere i disse dage et brev i Digital Post, hvor de får at vide, hvad de skal gøre for at få MitID, ligesom der vil være grundig information og hjælp at hente i overgangen til hele Danmarks nye digitale ID

Adam Lebech, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen

MitID skal styrke vores digitale sikkerhed og gøre os klar til fremtiden. De første NemID-brugere får nu besked om, at de kan få MitID.

Der bliver nu taget hul på en meget stor omlægning af det digitale Danmark, når de første NemID-brugere får besked i Digital Post og af deres bank om, at de nu kan få MitID. MitID skal bruges til alt det, vi er vant til at bruge NemID til, fx at logge på netbank, borger.dk og kommunikere med det offentlige. Med MitID styrkes sikkerheden, så det også i fremtiden vil være trygt at benytte sit digitale ID på nettet.

Med det nye MitID kan man logge på sin netbank og offentlige selvbetjeningsløsninger som eksempelvis skat.dk, borger.dk og sundhed.dk. I de kommende måneder vil en lang række organisationer og virksomheder blive koblet på løsningen, så man fremover kan bruge MitID til endnu flere private og offentlige tjenester på nettet.

Da overgangen til MitID sker over en længere periode, vil der i en periode være steder og situationer, hvor man fortsat skal bruge sit NemID. Derfor skal man i overgangsperioden beholde sin NemID nøgleapp og sit nøglekort.

Sikkert at bruge – og hjælp at hente
MitID er nemt og sikkert at bruge, og der er lagt vægt på at sikre en god overgang til det nye digitale ID, uanset brugernes digitale færdigheder. Bankerne står klar til at hjælpe deres kunder med at komme godt i gang med MitID, ligesom der er etableret en offentlig MitID Support. Endelig lancerer Digitaliseringsstyrelsen og Finans Danmark i denne uge en landsdækkende kampagne for at få alle godt i gang med MitID. Alle NemID-brugere får i løbet af de kommende måneder direkte besked via netbank, mobilbank eller Digital Post, når det er deres tur til at få MitID.

Fakta om MitID

● MitID er en app til smartphone eller tablet. MitID app bruges på samme måde som NemID nøgleapp til at godkende på en smartphone eller en tablet. Har man ikke mulighed for at bruge MitID app, findes der to alternativer: En MitID kodeviser eller en MitID kodeoplæser til fx personer med nedsat syn

● Alle private NemID-brugere skal overgå fra NemID til MitID frem mod sommeren 2022. Alle NemID-brugere får i løbet af de kommende måneder direkte besked, når det er deres tur til at få MitID. Det gør de, når de logger ind i deres net- eller mobilbank. De, der ikke har netbank, får besked via Digital Post. Indtil man får besked, skal man ikke foretage sig noget.

● Da der med MitID stilles større krav til sikkerhed, skal nogle brugere opdatere deres ID-oplysninger for at blive klar til MitID. Man får direkte besked i Digital Post om, hvis og hvordan man skal opdatere sine ID-oplysninger i forbindelse med overgangen til MitID.

● Overgangen til MitID sker over en længere periode. De sidste NemID-brugere vil overgå fra NemID til MitID senest den 30. juni 2022.

● Man skal beholde sit NemID, når man har fået MitID. Det skyldes, at man i en overgangsperiode både skal bruge sit NemID og MitID. Man får direkte besked, når man ikke længere skal have NemID.

● NemID privat til erhverv bliver til MitID privat til erhverv. Det betyder, at virksomhedsejere og andre med fuld tegningsret i en virksomhed vil kunne bruge deres private MitID i virksomheden, så snart de som privatpersoner tager MitID i brug. Det samme gælder foreningsrepræsentanter.

● MitID er et personligt digitalt ID. Derfor skal man passe godt på det. Man skal derfor aldrig dele sine koder eller sin MitID app, -kodeviser eller -kodeoplæser med andre. Man skal heller ikke dele sit bruger-ID – undtagen med supporten, hvis man selv kontakter den. Endelig skal man aldrig godkende en handling med sit MitID, man ikke selv har igangsat.

MitID styrker sikkerheden

Med MitID styrkes sikkerheden, så man blandt andet bliver bedre beskyttet mod identitetstyveri:

● Man får besked via MitID appen, SMS eller e-mail, hvis der sker kritiske hændelser, fx hvis MitID appen aktiveres på en ny enhed. Man kan også vælge at få besked, hver gang ens personlige MitID bliver anvendt.

● Med MitID siger vi på sigt farvel til NemID nøglekortet, som kan kopieres og deles.

● Med MitID stilles der høje krav til, at man kan dokumentere sin identitet, når man skal have MitID. Dermed lever MitID op til EU’s nye høje krav til identitetssikring.

Hvem står bag MitID?

MitID ejes af et partnerskab mellem Finans Danmark og Digitaliseringsstyrelsen, som repræsenterer hhv. bankerne og det offentlige Danmark, dvs. staten, regionerne og kommunerne.

Digitaliseringsstyrelsen lancerer desuden i 2022 MitID Erhverv, som afløser NemID medarbejdersignatur for virksomheder.

Relaterede artikler

Nyeste artikler