15.3 C
Randers
onsdag, maj 8, 2024

NORGE: Fem personer dræbt i Kongsberg

Fire kvinder og én mand døde i angreb i Norge.

I dag flages der på halvt i Kongsberg i Norge. En 37-årig dansk statsborger, der er konverteret til islam, er blevet anholdt og sigtet i forbindelse med et grusomt angreb i den norske by Kongsberg onsdag aften. Det fortæller norsk politi på et pressemøde torsdag formiddag.

Udover de døde blev to personer såret under angrebet. De får lige nu intensivbehandling på sygehuset, men ingen af deres skader er livstruende. En af dem er en politibetjent, det var dog uden for arbejdstiden for ham, og han havde civilbeklædning på.

En dansk mand er blevet sigtet for et angreb i den norske by Kongsberg, hvor fem personer er blevet dræbt. Der er tale om en konvertit til islam og ifølge en norsk politiadvokat »erkender han forholdene«.

Efter et pressemøde torsdag formiddag viser det sig, at politiet havde kontakt til manden, men at han slap væk, og at først var derefter, at drabene startede.

Politiet fik første anmeldelse klokken 18:13, og første kontakt mellem politiet og den anholdte fandt sted klokken 18:18. Under den første kontakt blev betjentene beskudt med pile.

Gerningsmanden bevægede sig rundt i et større område i Kongsbergs centrum, og affyrede blandt andet sine pile i et supermarked, skriver NRK.

Politichef Ole Bredrup Sæverud fortæller på pressemødet, at de fem drab, sandsynligvis har fundet sted efter den første kontakt.

»Der er tale om fire dræbte kvinder og én mand,« siger Ole Bredrup Sæverud. Alle dræbte er mellem 50 og 70 år. Ole Bredrup Svæverud oplyser desuden, at manden bliver pågrebet og anholdt klokken 18:47.

Omkring otte tiden torsdag morgen kom det frem, at politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen siger til TV 2 Norge, at den anholdte 37-årige danske statsborger »erkender forholdene«.

»Han erkender forholdene. At det er ham, som har gennemført handlingerne, som han er sigtet for,« siger Ann Irén Svane Mathiassen til TV 2 Norge.

»Men hvorvidt om han erklærer sig skyldig, må vi afvente,« siger hun.

Mandens advokat, Fredrik Neumann, fortalte torsdag morgen til Ritzau, at manden er præget af situationen, men at han på nuværende tidspunkt samarbejder med politiet.

»Han samarbejder med politiet og forklarer sig i detaljer om hændelsen og det, han er sigtet for,« siger Fredrik Neumann.

Neumann vil dog ikke oplyse noget om mandens motiv. Det kom heller ikke frem på pressemødet, hvor Ole Bredrup Sæverud fortalte, at det var for tidligt at sige noget om.

Den 37-årige danske statsborger vil blive fremstillet i grundlovsforhør, med henblik på varetægtsfængsling, senere på dagen torsdag. Der vil også blive afholdt flere afhøringer i løbet af dagen, fortæller Fredrik Neumann.

»Der er flere afhøringer i løbet af dagen i dag, og så er der praktisk og teknisk efterforskning,« siger Fredrik Neumann torsdag morgen om det videre forløb. Tidspunktet for grundlovsforhøret kendes ikke.

Fredrik Neumann fortæller ligeledes til Ritzau, at manden er opvokset i Norge, men at han har en dansk mor. Neumann fortæller senere på morgenen til dansk TV 2, at manden har norsk far. Derudover fortæller han, at afhøringerne i løbet af natten varede i mere end tre timer.

Ikke kun brugt bue og pil
Fem personer har mistet livet, og to personer er alvorligt sårede. De to sårede er dog uden for livsfare.

Det er kommet frem, at det ikke kun var de noget alternative våben, som manden gjorde brug af under angrebet.

Norsk politi fortæller til mediet NTB, at der også blev brugt andre våben i angrebet. Det skriver Dagbladet.

I en pressemeddelelse skriver norsk politi, at der har floreret rygter om mulige gerningsmænd på de sociale medier, og at de derfor så sig nødsaget til at gå ud med oplysninger om den sigtede. De formoder, at gerningsmanden har handlet alene.

Politet undersøger, om der er tale om et terrorangreb, sagde Øyvind Aas – politichef i Sør-Øst politidistrikt – på en pressekonference onsdag aften.

»Karakteren af aftenens hændelser gør, at vi naturligvis interesserer os for, om der kan være tale om terror«, siger han.

Den anholdte har flere gange været i kontakt med de norske sundhedsmyndigheder. Den oplysning har politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen bekræftet torsdag morgen. På pressemødet torsdag formiddag kom det også frem, at manden tidligere har været i kontakt med politiet. Det er sket på baggrund af en bekymring knyttet til radikalisering.

Et øjenvidne har fortalt til lokalavisen Laagendalsposten, at han så gerningsmanden sigte på kunderne med bue og pil ind i en Coop Extra-butik.

Cirka en halv time efter de første opkald – klokken 18.47 – blev den formodede gerningsmand anholdt efter en konfrontation, hvor betjente måtte affyre varselsskud.

Store dele af Kongsberg – en by med lidt færre end 30.000 indbyggere – har været afspærret onsdag, og der har været betjente overalt i byen.

Sigtet er tidligere dømt for at true sin familie
Den 37-årige danske statsborger, som er sigtet for angrebet i går, har tidligere været dømt flere gange, blandt andet for trusler mod sine egne forældre, den ene af dem på livet.

Det viser retsdokumenter fra Kongsberg og Eiker Tingrett, som DR Nyheder har set. Flere kilder bekræfter over for DR, at der er tale om den sigtede.

I juli 2020 fik hans forældre tilkendt et seks måneder langt tilhold mod den sigtede, hvilket betyder, at han ikke måtte kontakte dem eller komme i nærheden.

Det skete efter, at han var trængt i ind i deres hjem, som han nægtede at forlade igen, og havde truet med at slå sin far ihjel. Inden han gik, lagde han ifølge kendelsen en Colt-revolver I deres sofa, hvilket de opfattede som truende.

Den sigtede fik også I 2012 en dom for at have begået indbrud, og for at have købt og brugt narkotika. Kongsberg kommune har etableret en krisestab til berørte indbyggere.

Relaterede artikler

Nyeste artikler