7.4 C
Randers
lørdag, december 21, 2024

Nu kan man blive disponent i Randers

På Tradium i Randers udbyder man fra august disponentuddannelsen som en overbygning på chauffør og lageruddannelsen. Det kan være en vej for virksomheder til at få medarbejdere på kontoret, der kender arbejdspladsen og arbejdsgangene rigtig godt fra dag et.

Når sommeren lakker mod enden – nærmere bestemt den 22. august – begynder det første hold på disponentuddannelsen på Tradium i Randers. Tradium har valgt at udbyde uddannelsen, fordi både elever og virksomheder har efterspurgt muligheden. Et af de firmaer, der har medarbejdere med på første hold, er Bach og Pedersen Fragt A/S i Randers.

»Vi har både en voksenlærling og en af vores unge medarbejdere med på holdet. Voksenlærlingen er faglært chauffør for flere år siden, mens den unge, der lige er færdiguddannet på lager- og terminaluddannelsen på Tradium, gerne vil læse videre,« fortæller Karina Dybbøl Jørgensen, der er HR-manager hos Bach og Pedersen Fragt A/S.

»Vi har generelt mange lærlinge, og det ser vi som et samfundsansvar. Men det er også værdiskabende for både virksomheden og for medarbejderen at få en uddannelse – vi gør medarbejderen glad, og som virksomhed får vi med flere uddannede medarbejdere større fleksibilitet i dagligdagen. Hvis nogen er syge, eller der er ferie, er der flere, der kan dække for hinanden. Det betyder meget i en virksomhed som vores, Værktøjer der skaber overblik,« forklarer Karina Dybbøl Jørgensen.

Disponentuddannelsen er en overbygning – et såkaldt ”trin tre” – på en lager- eller chaufføruddannelse. Som overbygning til en lageruddannelse får man nogle kompetencer til at være leder for sig selv og blive en af dem, der går forrest i gruppesammenhænge. Som overbygning til en chaufføruddannelse lærer man om beregning og planlægning af kørselsdelen. Man kan også sidde med økonomiberegninger, hvor man har lært om lovgivning nationalt og internationalt.

Disponentuddannelsen er ikke en lederuddannelse, men man får ledelsesværtøjer, der er anvendelige i hverdagen. Det er for eksempel i forhold til at have overblik over at afvikle et møde. Det kan også handle om ressourcefordeling af medarbejdere – hvor mange der skal bruges i de enkelte projekter eller afdelinger.

Derfor skal man nærmere se disponenten som en procesinstruktør eller en koordinator, der kan have ejerskab over egne projekter i virksomheden, fortæller Merete Karild, der er faglærer på uddannelsen.

Andre elementer i uddannelsen handler om logistik og planlægning, økonomi, fremmedsprog og korrespondance. Fremmedsprogene kommer ind, hvis en virksomhed eksempelvis har kunder i udlandet. Her er det vigtigt at kunne fagtermer på engelsk for at håndtere mailkorrespondance til udlandet.

»Disponentuddannelsen kan være en rigtig god vej for en medarbejder fra gulvet til virksomhedens kontor, hvor de kan sidde med planlægning. Det rummer den store fordel, at virksomheden vil få en medarbejder på kontoret, der kender virksomheden rigtig godt,« fortæller Merete Karild.

Egne projekter i virksomheden

Eleverne på disponentuddannelsen skal have en lærekontrakt med deres virksomhed, mens de er på uddannelse. Det er også individuelle opgaver i elevens egen virksomhed, som de skal arbejde på med de redskaber, de får i løbet af uddannelsen.

»Eleverne skal kigge på noget, de kan optimere i deres egen virksomhed. Der kan være tale om case-opgaver, hvor de gennem rollespil arbejder med, hvordan man løser en konflikt på arbejdspladsen. Det kan også handle om at beskrive den arbejdsgang, man har i virksomheden eller en case, hvor man som værkfører skal afvikle en sygefraværssamtale, hvor de skal lære at forberede sig til, indkalde til og afvikle mødet,« fortæller Merete Karild.

Mens den praktiske del af uddannelsen ligger ude i virksomheden, er uddannelsesforløbet på Tradium teoretisk og projektorienteret.

En god investering

Når en virksomhed sender en af sine medarbejdere på videreuddannelse som disponent, er medarbejderen ikke disponibel fuld tid for virksomhed ud over de projekter, de skal lave i virksomheden som en del af uddannelsen. Men det er stadig en god investering.

»Vi har nogle værdier i Bach og Pedersen Fragt A/S, der hedder kvalitet, troværdighed og fleksibilitet. Det, at vi giver vores medarbejdere et kompetenceløft, er en del af at kunne leve op til vores værdier og fortsat servicere vores kunder. Så for os giver det rigtig god mening at sende medarbejdere afsted. Derfor er vi også rigtig glade for at disponentuddannelsen er kommet til Randers,« fortæller Karina Dybbøl Jørgensen.

Fakta

Disponentuddannelsen er en overbygning, og det kræver derfor et svendebrev indenfor lager- eller chaufførområde for at blive optaget på uddannelsen.

For at sende medarbejdere på disponentuddannelsen, skal virksomheden godkendes som praktiksted. Er man ikke godkendt, kan Tradiums konsulent hjælpe med godkendelsesprocessen.

Læs mere om disponentuddannelsen på: tradium.dk/disponent

Relaterede artikler

Nyeste artikler