8 C
Randers
mandag, maj 12, 2025

Nu sker der noget på Rismølleskolen

Direktør for Bør og Skole, Carsten Otte præsenterer en række tiltag som skal afhjælpe situationen på skolen

Carsten Otte har i en skrivelse til byrådet i Randers præsenteret en liste med otte initiativer for at løse problemerne med et manglende undervisningsmiljø og arbejdsmiljø.

Den 25. oktober modtog Rismølleskolen et strakspåbud på på grund af det psykiske arbejdsmiljø på 9. årgang. 

Udfordringerne der har påvirket arbejdsmiljøet i stadig stigende grad har stået på i en periode, og det er forvaltningens vurdering, at det er koncentreret omkring en mindre gruppe elever på 9. årgang, som har særlige udfordringer. Udfordringerne er angivelig begyndt, da eleverne startede i 7. klasse. 

Skolen har igennem længere tid gjort en række tiltag for at fastholde et godt undervisningsmiljø og arbejdsmiljø. Men både skolen og forvaltningen må erkende, at det ikke er lykkedes godt nok.

Skolens ledelse skal sikre, at der er god ro og orden og et godt undervisningsmiljø. Samtidig har det stor betydning, at forældrene bakker op om skolen og børnenes skolegang.

»Det handler også om, at man taler med sine børn om, hvordan man agerer i et klassefællesskab og at der står respekt om læreren. Det er jeg sikker at mange forældre allerede gør,« siger Carsten Otte.

»Samtidig går vi også i gang med en række handlinger for elever, der har haft en uhensigtsmæssig adfærd. Det kan jeg af hensyn til personfølsomme oplysninger ikke komme ind på, men det er tiltag, som skal skabe et godt undervisningsmiljø for alle,« pointerer Carsten Otte.

Efter kort tids intensivt arbejde er Børn og Skoleforvaltningen sammen med Rismølleskolen derfor nu klar med en række handlinger både på kort og lang sigt for at rette op på situationen på skolen.

● Der indsættes en ekstra leder på skolen, sådan at den samlede ledelse på skolen får ekstra støtte både til at lave løbende analyser og håndtere både medarbejder-, forældre- og elevperspektiver. Formålet er at skabe arbejdsro. 

● Forvaltningen understøtter desuden med klare retningslinjer og procedurer samt proces for at afholde netværksmøder, foretage observationer, skabe procedurer for håndtering af mellemformstilbud, hjemsendelse, reduceret skema og enkeltmandsundervisning. 

● Samtidig skrues der op for den faglige ekspertise. En specialpædagogisk specialist udstationeres i længere tid på skolen. Formålet er at være tæt sparringspartner og gennem observationer hjælpe og støtte i at skabe det rette læringsmiljø og at møde elever med særlige udfordringer på den rette måde. 

● Medarbejderstaben på 9. årgang opnormeres sådan at der kan være to-lærerordning, co-teaching og foretages observationer for at sætte rigtigt ind.  Formålet er både at imødekomme uro, understøtte pædagogiske tiltag og bakke op om undervisningsmiljøet. Samtidig er det forventningen, at det bidrager positivt til arbejdsmiljøet, da flere medarbejdere har givet udtryk for, at de ikke tør forlade 9. årgang, hvis der opstår konflikter med enkeltelever. Og det skal i forbindelse med lærernes forberedelse bidrage til, at medarbejdergruppen genfinder tilliden til egen praksis. 

● For de elever, der har særlige udfordringer afdækkes hvilke tiltag, der er hensigtsmæssige. Dette sker i samarbejde med forældrene, og kan være enkeltmandsundervisning, visitation til andet tilbud, reduceret skema eller mellemformstilbud.

● Tre elever placeres i hvert fald for en periode i et andet undervisningsmiljø.

Der er også en række tiltag, som nu sættes i gang, og hvor virkningen kommer på længere sigt. 

● Der sættes ind med kompetenceudvikling for medarbejdere, så de oplever at være bedre klædt på til at løse opgaverne og have de rette redskaber til det. For at give den rette kompetenceudvikling er det vigtigt, at det rette forløb tilrettelægges. Det kræver en analyse, som nu går i gang. 

● I samarbejde med HR-afdelingen understøttes medarbejdernes arbejdsmiljø med individuelle samtaler og gruppesamtaler med medarbejdere. Der indledes også et samarbejde med Human House og HR både i forhold til enkelte elever og den brede medarbejdergruppe. Formålet er at medarbejdere oplever psykologisk tryghed, at trivslen øges samt at medarbejdere og ledelse genfinder en tro på, at de kan lykkes med opgaven og her læne sig op ad tydelige procedurer for arbejdsgangene i tværgående samarbejde. 

Det er forvaltningens forventning, at dekonkrete tiltag vil skabe en forbedring af undervisningsmiljøet. Og for at være sikker på, at skolen og forvaltningen har et retvisende og godt billede af elevernes nuværende trivsel, sætter forvaltningen ind med en ekstra trivselsundersøgelse blandt eleverne. 

Inddragelse af forældre og elever

Samtidig skrues op for at inddrage forældrene gennem en tydelig kommunikation om de processer og tiltag, som går i gang. Derfor vil der også blive indkaldt til et forældremøde på 9. årgang.

Der skrues også op for et større fokus på enkelte elever, så de støttes i at finde motivation og lyst til at bidrage til det gode læringsmiljø. Her vil PPR, UU og andre relevante aktører blive inddraget og tre elever placeres i hvert fald for en periode i et andet undervisningsmiljø end hidtil. 

Randers Byråd er også netop orienteret om initiativerne, ligesom forvaltningen sætter en sag på Skole- og uddannelsesudvalgets kommende møde.

Relaterede artikler

Nyeste artikler