15.3 C
Randers
onsdag, oktober 5, 2022

Ny præst vil lægge vægt på folkelighed

Søndag den 14. august indsættes Sara Holt Andersen som ny præst i en 75 % stilling i Dronningborg og Gimming Sogne.

Sara Holt Andersen har tidligere arbejdet som konsulent og senest som lærer i dansk på HTX i Silkeborg.

Hun blev præst forbi hun fik en indre impuls, og fordi hun gerne ville indfri en drøm fra sin ungdom, som hun ikke fulgte. Det følte hun, at hun var nødt til at reagere på.

Efter en såkaldt § 2-eksamen og pastoralseminariet blev hun ordineret som præst i januar 2021. Det var under corona-nedlukningen, hvor hun som den eneste blev ordineret den dag, og det måtte kun tage en halv time.

»Det var alligevel en dejlig stund, og det blev sendt over nettet, så alle vennerne kunne følge med,« fortæller Sara.

Herefter virkede hun som vikar i forskellige sogne, bl.a. Laurbjerg, Thorsø og senest i Egå.

I kirken skal vi lave noget, som er forståeligt og relevant og har med hverdagen og livet at gøre.

Sara Holt Andersen

Præstegerning er et kald

For Sara Holt Andersen har troen altid været en spændende opdagelsesrejse:

»Engang troede jeg, at Gud frem for alt var en retfærdig dommer. Men der tænker jeg i dag, at jeg tog fejl. Jeg tror, at Gud er betingelsesløs kærlighed, og at han ønsker at hele os, der har det svært og er splittede. Han inviterer os til at åbne os for hans godhed og kærlighed, så vi kan række den til hinanden,« påpeger Sara Holt Andersen, og fortsætter:

»Jeg er usigeligt glad for at være præst og få lov til at tale med folk. Derfor vil opgaven først og fremmest være at lære alle de fine ting, som er bygget op i sognene at kende, og fornemme, hvad de, der bor i sognene, ønsker, at jeg skal hjælpe med til. Jeg glæder sig til samarbejdet med menighedsrådet og de øvrige præster og ansatte. Og jeg glæder mig til at skabe ting sammen med menigheden,« pointerer Sara Holt Andersen.

Forskelligheden er vigtig

»I kirken skal vi lave noget, som er forståeligt og relevant og har med hverdagen og livet at gøre.« fremhæver den kommende sognepræst.

»Vi er alle meget forskellige, så vi har brug for forskellige tilgange til det med troen. Vi har jo ikke en præstekirke, men en folkekirke, så jeg tænker, at det er vigtigt, at vi lytter til, hvad der er brug for og ønske om, så vi kan skabe noget sammen. I en luthersk forståelse er vi alle sammen præster. Der er brug for alle,« betoner hun.

Derfor vil hun også gerne være med til at afholde forskellige gudstjenester eller arrangementer, som passer til forskellige mennesker, som ikke traditionelt kommer i kirken.

’Måske nogle har lyst til at være med til at arrangere gudstjenester eller bruge kirken til fordybelse – eller være med til vigtige livssamtaler. Der er mange muligheder.’

Vi skal værdsætte de nære ting

Sara Holt Andersen påpeger, at kirken kan være med til at pege på, hvad der er vigtigt i livet:

»Vi glemmer det så let, fordi vi bliver optaget, af alt det vi skal gøre, af præstationer og stress og forbrug og mobil-skærme. Men der er noget, som er vigtigere,« understreger hun.

»Der er så meget godt – så meget skønhed, så meget liv og kærlighed. Og det er vigtigt, at vi hjælper hinanden med at have øje for det. Det handler om, at vi er sammen, og viser hinanden omsorg. Om at vi ser den blomst, der er nede i haven og har tid til at give kæresten et kys og husker børnene og de gamle. Alle de nære ting, og det der er fyldt med kærlighed,« erklærer hun, og fortsætter:

»Hvert menneske er umådeligt værdifuldt. Vi må forsøge at være opmærksomme på hinanden og løfte hinanden op. Vi skal huske dem der er udsatte, og når vi tjener penge, er det også for at gøre godt med dem for andre mennesker.«

Og hun fortsætter:

»Kirken er et åndehul, et være-sted. Her er alle velkomne – med glæder og bekymringer og med det, der mislykkes og det, der lykkes. Her kan vi sænke skuldrene og være os selv og hente kraft til hverdagen.«

Sognene bygger bro

Sara Holt Andersen glæder sig til at være præst i netop Dronningborg og Gimming sogne. Èn af årsagerne til at hun gerne vil være præst i disse sogne er, at menighedsråd, præster og ansatte her har øje for at bygge bro mellem folk og kirke.

»Her har man øje for, at vi laver noget, som er folkeligt og noget som folk forstår,« forklarer Sara Holt Andersen.

Den ny sognepræst vil gerne medvirke til at bygge bro mellem folk og kirke

Privatliv

Sara Holt Andersen er født og opvokset i den lille landsby Manna ved Brønderslev og tog sin gymnasiale uddannelse på Brønderslev Gymnasium.

Hendes mand er journalist, radiovært og foredragsholder Anders Laugesen, som har sit eget radioprogram ”Pilgrim,” og ofte har medvirket i TV-gudstjenester. Hvis der bliver tid, vil ægteparret gerne lave noget om fordybelse sammen.

Sammen har ægteparret en datter på 15 år. Parret bor på et nedlagt landbrug i Voldum, men driver dog lidt hobbylandbrug. Her tilbringes også den sparsomme fritid med hund, katte og høns.

Udover det nedlagte landbrug er venner og familie i centrum for hende.

Indsættelse og reception

Den idérige og entusiastiske sognepræst indsættes i Dronningborg Kirke af provst Ingelise Strandgaard. Det sker klokken 12.00, og efter indsættelsen er der reception i sognegården, hvor alle er velkomne til at deltage.

Relaterede artikler

Nyeste artikler