-6.4 C
Randers
tirsdag, november 28, 2023

Ny stærk kortfilm om modstandskvinden Ebba fra Randers

Ebba Sørensen, der i dag er 95 år, fungerede som meddeler og kurér for ‘A/S-gruppen’ ved at overrække hemmelige beskeder til modstandsmændene på et lokalt dansested.

Det var en dans, der i sidste ende kunne koste hende livet. Ebba er den sidste overlevende fra den lokale modstandsgruppe og fortæller nu sin historie til evigt minde.

Filmen er skabt af det unge søskendekendepar Jonas og Sofie Markussen. De rykkede ind i den tidligere modstandskvindes lejlighed og optog interview med hende over 5-6 gange. Disse optagelser bliver blandet med en række erindringsspor, der er rekonstruerede hændelser. Det er med til at skabe en autentisk og levende dokumentarfilm på knap 30 minutter.

»Filmen er en fortælling, der kan give perspektiv til os unge i dag, om de valg vi træffer i vores eget liv. Der var dengang nogen, der tog en beslutning på vegne af fremtidens generationer. En beslutning som gør, at vi overhovedet kan stå her i dag,« siger Jonas Markussen.

»Vores ønske har været at skabe en film, som ærer de danske modstandshelte og -heltinder, der ligesom Ebba satte livet på spil for en fremtidig generation,« tilføjer Sofie Markussen.

Ung fremadstormende skuespiller i rollen som Ebba
Det er skuespiller Laura Kjær, som spiller modstandskvinden Ebba Sørensen. TV-seerne kender Laura Kjær fra blandt andet rollen som stuepigen Nanna i TV 2-serien ‘Badehotellet’, hvor noget af handlingen også foregår i den samme tidsperiode.

»Der er noget ganske særligt ved at spille rollen som Ebba. Hun har en smuk fortælling, som jeg er glad for at få lov til at portrættere. Og så er der noget helt specielt ved at spille rollen som Ebba, når man tænker på, at både optagelser og premiere foregår her i Randers, hvor hun stadig lever,« siger Laura Kjær, som mener, at det er en stor og vigtig historie.

»Jeg har især fundet det vigtigt, at det var en stærk kvinde-historie, der bliver fortalt. Man har fået fortalt mange historier fra krigen, men man har ikke fået fortalt så meget om, hvordan der også blev brugt kvidelist på under krigen,« siger Laura Kjær.

Produceret med kommunal støtte
‘En dans for livet’ er støttet af Randers Kommunes udvalg for Sundhed, Idræt og Kultur. Filmen er derudover blevet til med et stort lokalt engagement. 50 lokale statister, en lokal frisør og udlån af flotte kostumer fra Randers Teater er blot få eksempler på, hvordan lokalområdet har bakket op om filmen.

»Historien om Ebba er en kulturhistorisk skildring med stor betydning fra vores lokalområde. Det er vigtigt at få den fortalt til vores eftertid. Samtidig er den produceret af nogle af de unge filmtalenter, der er opvokset og stadig bosiddende i Randers. Derfor har vi fra kommunen valgt at støtte projektet,« siger udvalgsformand Louise Høeg.

Filmen er derudover finansieret med hjælp fra crowdfunding med bidrag fra private østjyder.

A/S-gruppen
Det var Ebba Sørensens bror Aksel Sørensen, som var leder af A/S-gruppen.

I 1943 blev han kontaktet af kommunisten Arne Larsen, der ville have ham med i en modstandsgruppe i Randers.

Arkivfoto: Modstandsmand Aksel Sørensen ved en mindehøjtidelighed på Nrd. Kirkegård i Randers

Ironisk nok blev Aksel Sørensen arresteret på befrielsesdagen. Det skete i Hjørring, og det var ikke tyske, men danske officerer, der smed ham ind i en celle til en flok kriminelle med »oplysning« om, at han var stikker. Efter et par timer slap Aksel Sørensen fri, men han er sikker på, at arrestationen skyldtes hans kommunistiske overbevisning.

Aksel Sørensens indsats under besættelsen prægede ham lige til sin død i 2019. Han fortalte bl.a., at han ikke sov ret meget om natten. Det var han godt tilfreds med, fordi han så ikke var i krig. I vågen tilstand slap han for mareridtene.

‘En dans for livet’ skulle oprindeligt have haft premiere den 4. maj 2020 i forbindelse med 75 året for befrielsen. Corona-pandemien udskød ikke alene premieren, men også færdiggørelsen af filmen.

Nu er filmen blevet færdig, og der er premiere for inviterede gæster den 30. oktober i Nordisk Film Biografer Randers.

Til december bliver der en offentlige visninger på Underværket. Dato og billetsalg vil senere blive annonceret.

Arkivfoto: Søskendeparret Ebba -og Aksel Sørensen

Relaterede artikler

Nyeste artikler