15.8 C
Randers
lørdag, maj 4, 2024

Ny strukturplan for Stevnstrup på plads

Fokus på forbedrede muligheder for bevægelse omkring Munkholmskolen og i bymidten, mens byudviklingen mod syd kobles sammen med kommuneplan 2025

En levende debat om strukturplanen for Stevnstrup har nået sin konklusion efter landdistriktsudvalget i Randers Kommune torsdag har vedtaget planen.

»Vi har oplevet stor borgerinteresse for udviklingen af Stevnstrup. Det er et vidnesbyrd om engagerede borgere i en by og et område, som folk virkelig sætter pris på. Vi har lyttet med interesse, og er endt med en endelig plan for området, som efter vores opfattelse styrker Stevnstrups status som en attraktiv by i Randers Kommune,« siger Anne Hjortshøj, formand i landdistriktsudvalget i Randers Kommune.

I strukturplanen i Stevnstrup har der især været fokus på at skabe sammenhæng i byen, skabe muligheder for at videreudvikle attraktive mødesteder og vurdere presset på byens veje og infrastruktur.

Den endelige strukturplan for Stevnstrup indeholder flere ændringer i forhold til den plan, der blev sendt i høring for et år siden. Dette skyldes bl.a. de indkomne høringssvar samt et behov at få analyseret de landskabelige værdier yderligere. Væsentligste ændring er, at planen om at udvide byen mod syd foreløbig udpeges som en vækstretning frem for mere konkrete udlæg, som foreslået i forslaget.

Området er i kommuneplanen udpeget med særlige landskabelige interesser. Fremfor at foretage en lokal konkret vurdering af landskabet foreslår forvaltningen, at der i forbindelse med kommuneplan 2025 bliver udarbejdet en landskabsanalyse som skal danne grundlag for, hvordan nye boliger i Stevnstrup konkret kan og bør placeres i forhold til landskabet. Dette skal erhvervs- og planudvalget tage stilling til senere på foråret.

Strukturplanen omfatter to nye rekreative områder. Det ene nord for Munkholmskolen, hvor naturen og det grønne griber langt ind i byen og knytter sig godt op på stisystemer i forbindelse med skolen. Det andet område skal sikre udvidelsesmuligheder til idrætsanlæg ved Stationsvej og faciliteter, der knytter sig hertil.

Stevnstrup ligger mellem Randers og Langå ca. 6 km sydvest for Randers. Der bor ca. 2.575 personer i Stevnstrup. Byen har oplevet stor vækst på kort tid og er en populær by at bosætte sig i.

Stevnstrup er én af fire byer, hvor Randers Kommune arbejder med en strukturplan. En strukturplan er et forarbejde til kommuneplan og lokalplan. Den er en helhedsplan for en mindre by, hvor lokal viden i høj grad anvendes ved udarbejdelsen.

En god strukturplan udgør ‘rygraden’ i byudviklingen og sikrer sammenhæng mellem områder, selvom udviklingen sker over tid. Der er tænkt i helheder og skabt en robust plan, som kan realiseres i etaper gennem kommuneplan og lokalplan.

Forarbejdet til strukturplanen blev indledt i 2021 gennem workshops med indbyggerne i Stevnstrup. Det mundede ud i et forslag til strukturplan i 2023, der blev sendt i høring ved borgerne.

Relaterede artikler

Nyeste artikler