-0.4 C
Randers
fredag, januar 10, 2025

Nye retningslinjer for generende bygge- og anlægsarbejde

På mødet den 26. juni 2023 har Randers Byråd godkendt en forskrift, der skal begrænse miljøgenerne i forbindelse med visse såkaldte midlertidige aktiviteter. Det drejer sig f.eks. om støj og støv under bygge- og anlægsarbejde.

Forskriften, der både gælder for private og erhverv, betyder også, at der ikke længere er pligt til at anmelde disse aktiviteter til kommunen, hvis de overholder regulativet.

Skal du i gang med at renovere facaden på en bygning eller et andet bygge- og anlægsprojekt, der vil være til gene for omgivelserne? Så er der god grund til at sætte dig godt ind i den forskrift for visse midlertidige aktiviteter, der blev vedtaget af byrådet på mødet den 26. juni 2023.

Forskriften fastlægger nemlig en række retningslinjer for både private og erhvervsmæssige aktiviteter i forbindelse med:

● Bygge- og anlægsarbejde herunder renovering, vejarbejde og sporarbejde
● Nedrivningsaktiviteter
● Bygningsfacadebehandling
● Overfladebehandling af fritstående stålkonstruktioner eller andre større fritstående konstruktioner
● Forskriften gælder også aktiviteter, der naturligt knytter sig til projektet. Fx opstilling og nedtagning af stilladser, musik til arbejdet og transport og af og pålæsning af materialer og affald.

Ingen anmeldepligt – nye retningslinjer

Forskriften betyder, at det ikke længere er nødvendigt at anmelde midlertidige aktiviteter til kommunen, der er omfattet af forskriften. I tilfælde af tvivl afgør Randers Kommune, om en midlertidig aktivitet er omfattet af forskriften, eller om arbejdet er af særlig karakter, der kræver tilladelse efter Miljøbeskyttelseslovens §42.

Formålet med at ophæve anmeldepligten er at lette sagsbehandlingen og gøre det lettere for entreprenører og andre at komme i gang.

Til gengæld fastslår forskriftens retningslinjer, at det skal sikres, at omgivelserne generes mindst muligt af støj, støv, vibrationer og lignende fra aktiviteterne. Miljøgenerne skal begrænses ved at vælge de mest optimale maskiner, arbejdsmetoder, arbejdstider og den optimale indretning af arbejdspladsen.

Randers Kommune kan forlange, at der anvendes alternative maskiner og arbejdsmetoder for at begrænse miljøgener.

Tilladte arbejdstider og dispensation

Almindelige generende aktiviteter som brug af elektrisk håndværktøj, opstilling og nedtagning af stillads og arbejdskørsel er tilladt alle hverdage fra 7-18 og om lørdagen fra 8-14.

Særligt generende aktiviteter som sandblæsning og anden overfladerensning, nedramning af spuns, pæle og lignende, skærende og slibende aktiviteter som fx betonskæring samt nedrivning og nedknusning er kun tilladt på hverdage fra 7-18. Om søndagen er hverken almindelige eller særligt generende aktiviteter tilladt.

Randers Kommune kan i særlige tilfælde give dispensation fra regulativets bestemmelser. Dette kan ske på baggrund af miljømæssige, sikkerhedsmæssige, samfundsmæssige, trafikale eller byggetekniske forhold. Randers Kommune kan i forbindelse med dispensation fastsætte særlige vilkår til arbejdets udførelse.

Da offentlige midlertidige aktiviteter skal kunne påklages, er de ikke omfattet af forskriften.

Relaterede artikler

Nyeste artikler