2.6 C
Randers
lørdag, april 20, 2024

Økologiske køer kommer på græs

Efter at have været i stalden hele vinteren, kommer de økologiske køer på græs den 16. april, hvor de skal være til november måned.

Alle økologiske køer skal på græs i sommerhalvåret, og det fejrer på Økodag søndag den 16. april, når 47 gårde åbner gårdspladsen for danskerne og stalddøren for køerne. Det er 19. gang, Økologisk Landsforening sender dyrene på græs til Økodag.

(Se video nederst i artiklen)

Køerne elsker at komme ud på markerne i foråret og gumle den friske græs. På græsmarken nyder køerne at græsse, hvile sig og tygge drøv, som er en vigtig aktivitet for koens fordøjelse.

»Vi holder Økodag for at fejre dyrevelfærden, og for at gøre opmærksom på, at køer skal på græs i stedet for at stå i stalden hele året,« siger Louise Køster, der er forperson hos Økonlogisk Landsforening.

»Det er et fast holdepunkt for os økologer, at køer skal på græs i sommerhalvåret. På Økodag får hele Danmark at se, hvordan køerne nyder at komme ud på græsset. Det er et tilløbsstykke. Derudover håber vi, at økokøernes glæde kan inspirere vores ikke-økologiske kolleger til også at lukke deres køer ud af stalden. Det er bare god dyrevelfærd. Og så har det en masse afledte effekter på biodiversiteten, naturen og drikkevandet. Vi glæder os til Økodag,« tilføjer Louise Køster.

Arkivfoto

Krogsagergård glæder sig til at åbne dørene for 8. gang

Én af økogårdene er Krogsagergård, som ligger lidt udenfor Randers. Den har været økologisk i mere end 30 år. Gårdens ejere, Lene -og Lars Lundorf Jørgensen, har selv boet på gården i 26 år.

På gården er der 70 røde økologiske køer plus 80 kalve og ungdyr, og så dyrkes der 143 hektar økologisk jord.

De 70 malkekøer går i en stald fra 2009. Her ligger køerne ikke i halm, men i strandsand.

Stalden er udstyret med en malkerobot, så køerne bestemmer selv, hvornår de vil malkes. Nogle køer vil gerne malkes to gange om dagen, mens andre hellere vil fem gange om dagen. Det bestemmer de selv. Mælken bliver leveret til Arla, og er mærket med 3 grønne hjerter. 

Gården ligger på en bakketop, så køerne har en fantastisk udsigt ud over et landskab, hvor vikinger huserede for mange hundrede år siden.

Familien købte gården i 1996, og der var den allerede økologisk. Det har den været siden slut 80’erne, og den var dermed blandt de første af sin slags i Danmark.

Lars Lundorf Jørgensen synes, at økologien giver gode muligheder for at bruge sit faglige håndværk som landmand, og det er han rigtig glad for.

På gården samarbejder de med 3 økologiske nabogårde, der ikke selv har husdyr, med dyrkning af proteinafgrøder til køernes foder, og fordeling af gødning fra køerne til glæde for både planter, dyr og klima.

Krogsagergård glæder sig til at åbne dørene op til Økodag for 8. gang!

Igen i år er det gratis at deltage i Økodag.

Sidste år var første år med billetbooking, og der blev billetterne til nogle gårde hurtigt ”udsolgt”, så det anbefales at skynde dig at gå ind på kortet, find den gård, du vil besøge og book din billet med det samme.

De 47 Økodagsgårde er fordelt ud over hele landet, og der er udbudt samlet godt 150.000 billetter til Økodag. Det er de enkelte gårde selv, der vurderer, hvor mange gæster de har plads til, og hvor mange billetter de dermed vil udbyde.

Book din gratis billet nu

Arkivfilm

HISTORIE OG BAGGRUND

Den første Økodag blev afholdt i 2005 med 10.000 gæster. Siden da har mere end to millioner besøgt gårdene for at være med til at lukke de økologiske køer ud på frisk græs.

Økodag arrangeres af Økologisk Landsforening i samarbejde med de økologiske landmænd og de økologiske mejerier. Økodag har fået midler fra Mælkeafgiftsfonden og Fonden for Økologisk Landbrug.

Aktiviteter til Økodag:

● Halmlegeplads
● Prøv en hoppeko
● Prøv en pedaltraktor
● Sid i nogle af gårdens maskiner
● Økologiske smagsprøver
● Klap en kalv
● Salg af kag
● Tal med en landmand
● Gå på jagt efter 4 bogstaver der gemmer sig rundt omkring på gården. Find ud af hvilket ord de danner, og indtast svaret på Økodag.dk, og deltag i konkurrencen om lækre øko-præmier.

Godt at vide:

Der er handicapparkering tæt på gårdspladsen. Følg skiltene, så kan der parkeres tæt ved gårdspladsen. Der er fastkørt grus på området, så det skulle være muligt at komme rundt med f.eks. kørestol.

Vær venligst opmærksom på, at hunde IKKE må medtages til Økodag.

Alle gårde har åbent mellem kl. 10.00-14.00 og øko-køerne kommer på græs kl. 12.00.

Brug din sunde fornuft, når du bevæger dig rundt på gården med børn.
Det er en arbejdsplads, som du besøger, med maskiner, store dyr og meget andet.
Hold hele tiden godt øje med dine børn både ude og inde, så vi undgår uheld og uhensigtsmæssige situationer.

Økologisk Landsforening har siden 2005 arrangeret Økodag sammen med de økologiske mejerier. Mere end to millioner danskere har gennem årene været med til at fejre, når de økologiske køer kommer ud på græs i sommerhalvåret.

De økologiske landmænd lægger stor vægt på, at køerne har det godt og lever så naturligt som muligt. Derfor kommer alle øko-køer på græs fra midt i april til november, hvis vejret tillader det.

Relaterede artikler

Nyeste artikler