15.2 C
Randers
lørdag, juni 22, 2024

Over 500 frivillige får Kommunal- og regionalvalget til at ske

Da valgstederne i morges slår dørene op, stod en række frivillige hænder klar til at modtage valgkort og udlevere stemmesedler. Over 500 såkaldte valgtilforordnede hjælper til på selve valgdagen. Og de frivilliges engagement er helt afgørende for at kunne afvikle valget.

»Det er en stor kommunal opgave at stable et valg på benene og samtidig sikre, at valghandlingen foregår korrekt. Her spiller de frivillige, yngre som ældre, en helt afgørende rolle. Deres engagement er en uvurderlig del af afviklingen af valget, og en stor tak skal derfor lyde til alle de mange frivillige rundt omkring, som gør en kæmpe forskel på valgdagen,« siger kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt.

Over 400 frivillige har meldt sig til at hjælpe hele dagen fra klokken 7 om morgenen og indtil stemmerne er talt op sent om aftenen/natten. Når klokken bliver 20 og valgstederne lukker, vil 125 ekstra frivillige møde ind for at hjælpe med optællingen af stemmerne.

Ud over alle hjælperne til kommunal- og regionalvalget, er der også omkring 60 valgtilforordnede til ældrerådsvalget, der bliver afviklet samme dag.

Både unge og ældre hjælper til

Som frivillig valgtilforordnet består opgaverne blandt andet i at modtage valgkort og udlevere stemmesedler. At sørge for at vælgerne lægger stemmesedlen i den korrekte stemmeurne, og at stemmesedlen ikke tages med ud af valglokalet. Alt sammen opgaver som er med til at sikre, at valghandlingen kan gennemføres og foregår korrekt. Og det er både unge og ældre, som hjælper til.

De fleste valgtilforordnede er i alderen 40-70 år. Den ældste er 88 år og har været med siden kommunalvalget i 1974. Den yngste er 23 år, mens flere 18-årige møder ind og hjælper med optællingen af stemmer om aftenen/natten.

Som hjælper modtager man en diæt på 870 kr., hvis man hjælper til hele dagen og en diæt på 435 kr., hvis man hjælper med stemmeoptællingen fra klokken 20 og frem. Valgdagen igennem vil der desuden være fuld forplejning til de frivillige ude på valgstederne.

Der er i alt 30 valgsteder i Randers Kommune. Det største er Søndermarksskolen, hvor godt 6500 har mulighed for at stemme. Det mindste er Jeberg Forsamlingshus med knap 700 stemmeberettigede. I alt kan over 79.000 vælgere stemme til valget i Randers Kommune, hvor der skal findes 31 medlemmer af Randers Byråd blandt 160 opstillede kandidater.

Stor interesse for at brevstemme

Lige som de fleste øvrige kommuner har interessen for at brevstemme ca. dobbelt så stor i forhold til kommunalvalget i 2017.

I år har der afgivet 4.104 brevstemmer mod 2.549 mod kommunalvalget i 2017.

Her kan du få flere oplysninger om antallet af stemmer i Randers vedr. KV2017

Relaterede artikler

Nyeste artikler